"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΟΗΕ: "ΝΑΙ" ΕΛΛΑΔΑΣ, «ΟΧΙ» ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΑΠΟΧΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Με το βλέμμα τους στην αναβάθμιση του καθεστώτος τους σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι σήμερα οι Παλαιστίνιοι, που ελπίζουν να λάβουν τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη.

Θετικά προς το παλαιστινιακό αίτημα κινούνται η Γαλλία, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ελβετία.

Προς την πλευρά της υποστήριξης δείχνει ότι κινείται και η Αυστρίας, ενώ θετικές είναι και η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. 

Την παλαιστινιακή κίνηση στηρίζει και η Ελλάδα, οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προτίθεται να υπερψηφίσει την αίτηση που κατέθεσε η Παλαιστινιακή Αρχή στον ΟΗΕ για να αναγνωριστεί από τον Οργανισμό ως κράτος με ιδιότητα παρατηρητή.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο ακόμη εξετάζει την κατάσταση και διαβουλεύεται με τους κοινοτικούς εταίρους, όμως κατέστησε σαφές πως η Γερμανία «δεν θα ψηφίσει υπέρ μίας τέτοιας απόφασης».

Στην καταψήφιση του παλαιστινιακού αιτήματος θα προχωρήσουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες παραδοσιακά αντιτίθενται στην αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων, υποσητρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβραδύνει τις προσπάθειες στην κατεύθυνση μίας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το δρόμο της αποχής θα ακολουθήσει όπως φαίνεται η Βρετανία, η οποία θέτει όρους προκειμένου να υπερψηφίσει το παλαιστινιακό αίτημα.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν θα καταψηφίσει, ωστόσο για τη στήριξη του αιτήματος θέτει ως προϋπόθεση ρητή διαβεβαίωση από τον Μαχμούντ Αμπάς για την παλαιστινιακή δέσμευση επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ χωρίς όρους.

Παράλληλα, ζητείται από τους Παλαιστινίους να συμφωνήσουν ότι δεν θα επιδιώξουν την ένταξή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς σύμφωνα με τη Βρετανία οποιαδήποτε ενέργεια για την επέκταση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου στα κατεχόμενα εδάφη θα εκτροχιάσει την όποια προσπάθεια επανάληψης του ειρηνευτικού διαλόγου.

Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας είναι διασφαλισμένη, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία σε σύνολο 193 κρατών- μελών της Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της αναβάθμισης από το καθεστώς του παρατηρητή σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: