"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Γιατί δεν μας έσωσαν τα Νεφελίμ;

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΝΕΛΛΗ

Πριν από μερικούς μήνες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, ανακοίνωνε με... βαθιά συγκίνηση ότι το περίφημο οικόπεδο της Αφροδίτης στην κυπριακή ΑΟΖ έχει κοιτάσματα πετρελαίου που θα μπορούσαν να μετατρέψουν το νησί σε Μέκκα της Μεσογείου. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε για την ύπαρξη ενός τεράστιου κοιτάσματος, μόνο που θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να αρχίσει να «τρέχουν» τα πετροδολάρια και να βάλουν οι Κύπριοι κελεμπίες. Μέχρι τότε, πρέπει να λύσουν τα σημαντικά οικονομικά τους προβλήματα, τα οποία οξύνθηκαν μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους την περασμένη Ανοιξη.

Πριν λοιπόν η κυπριακή κυβέρνηση αρχίσει να «κόβει χρήμα» με αντάλλαγμα τον «μαύρο χρυσό», είπε να καλέσει την τρόικα για να διαπραγματευτεί μαζί της και να υπογράψει και ένα Μνημόνιο, προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται για να ξεπεράσει τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Και τι σημαίνει Μνημόνιο και διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το ξέρουμε πολύ καλά

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, επιβολή τελών για ιατροφαρμακευτικά, αλλαγή της φορολογίας στα ακίνητα, φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών, μαχαίρι σε επιδόματα, σταδιακή επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Απ' όλα έχει το μενού της γνωστής συνταγής της τρόικας, σε μια χώρα όπως η Κύπρος, που έχει απειροελάχιστα προβλήματα σε σύγκριση με της Ελλάδας. Το γεγονός και μόνο ότι το χρέος της είναι περίπου 75% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα είναι το διπλάσιο, αυτό κάτι δείχνει.

Εν πάση περιπτώσει για ελάχιστα δισεκατομμύρια ευρώ η Κύπρος προσφεύγει στην «κακή» αγκαλιά της τρόικας, αφού έκανε μια αποτυχημένη γύρα στη Ρωσία, την Κίνα και ποιος ξέρει πού αλλού, προκειμένου να βρει δάνειο με καλά επιτόκια. Κι όταν κατάλαβε ότι «σωτήρες» που να κόβουν χρήμα και να το δίνουν δεν υπάρχουν, αναγκάστηκαν να υπογράψουν το Μνημόνιο. 

Και προσέξτε. Τα αδέρφια μας οι Κύπριοι δεν είχαν καμιά ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, ξεπουλημένη στους δανειστές, όπως θα έλεγε και ο σύντροφος Αλέξης. Η αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια έφερε την κακή τρόικα για να δώσει χρήμα.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση ορισμένων που, ακόμη και σήμερα, λένε ότι το 2009 δεν πήραμε τα ρούβλια που μας έδινε η ορθόδοξη Ρωσία ή γυρίσαμε την πλάτη στους καλούς φίλους Κινέζους που ήθελαν να μας βοηθήσουν γιατί λατρεύουν τον Παρθενώνα.  

Τα ψέματα τέλειωσαν, οι μάσκες έπεσαν και στην Ελλάδα, εκτός ίσως από κάποιους γραφικούς στον ΣΥΡΙΖΑ ή το κόμμα του Καμμένου, που πιστεύουν ακόμα ότι η Ελλάδα έπρεπε να προστρέξει για βοήθεια στα Νεφελίμ, τους γνωστούς εξωγήινους σωτήρες της Ελλάδας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να έκανε τραγικά λάθη που κόστισαν στη χώρα. Μπορεί να πήρε λάθος αποφάσεις που στοίχισαν στην ελληνική οικονομία, μπορεί να υποεκτίμησε την κατάσταση ή ακόμη και να διόγκωσε το πρόβλημα με τις απίστευτες δηλώσεις περί Τιτανικού και άλλα τινά. Κρίθηκε από τους πολίτες, μπήκε στο χρονοντούλαπο, θα κριθεί και από την ιστορία.

Αυτό το γεγονός όμως απέχει έτη φωτός από το να ζητάς ευθύνες γιατί τα Νεφελίμ δεν άνοιξαν τις διαγαλαξιακές τράπεζες και δεν πήρε η Ελλάδα χρήματα για να γλιτώσει την κακή τρόικα. Κι επίσης, είναι αστείο σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή να επικαλείσαι τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που μπορεί να έχει το Αιγαίο και μπορεί να βρεθούν κάποια στιγμή. Αυτά είναι παραμύθια για τις κρύες νύχτες του Χειμώνα.

Εδώ που φτάσαμε, μια ελπίδα υπάρχει. Να κινητοποιηθεί η Ευρώπη της αλληλεγγύης, να ξεπεραστούν οι δυσκαμψίες των Γερμανών και να διορθώσει η Ελλάδα τα κακώς κείμενα. Οι αποφάσεις που αναμένονται είναι μια καλή αρχή για να αντιμετωπιστεί η κρίση και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Αλλά και μια ευκαιρία να ξεπεραστούν οι άθλιοι λαϊκισμοί που τόσο κακό κάνουν στη χώρα και τα παραμύθια για τους πρίγκιπες που θα έρθουν να σώσουν την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: