"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Aρση απαγόρευσης εισαγωγών ζώντων ζώων από Ελλάδα - Μαζικές αγορές ελληνικών κοπαδιών από Τούρκους

Ολόκληρα ελληνικά κοπάδια, με βοοειδή, αίγες και πρόβατα, είναι έτοιμα να πουληθούν στους Τούρκους, μετά την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών ζώντων ζώων στην Τουρκία από την Ελλάδα.

Τούρκοι έμποροι έκλεισαν μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με κτηνοτρόφους της Ηπείρου για την αγορά σημαντικού αριθμού αμνοεριφίων και βοοειδών και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες από τις αντίστοιχες της ελληνικής αγοράς

Δύο από τους πιο γνωστούς Ελληνες μεσίτες, που συναλλάσσονται με κτηνοτρόφους για λογαριασμό Τούρκων μεγαλεμπόρων, νοίκιασαν πρόσφατα έναν πρώην στάβλο στον Κατσικά Ιωαννίνων, με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης κοπαδιών, τα οποία στη συνέχεια θα έφευγαν για την Τουρκία. Ωστόσο το σχέδιο ναυάγησε, καθώς δεν πληρούνταν κάποιοι όροι και δεν δόθηκαν οι σχετικές άδειες, και το νέο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τέτοιου χώρου στην Αρτα. Κτηνοτρόφοι της Ηπείρου αναφέρουν ότι η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης κρέατος στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την επιδότηση της κτηνοτροφίας, οδηγεί τους εμπόρους σε μαζικές αγορές από την Ελλάδα, σύντομα μάλιστα και από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Επιπλέον Τούρκοι έμποροι έχουν αναλάβει πλέον το εμπόριο ζώων στις αγορές του Ιράν, του Ιράκ και άλλων περιοχών του Καυκάσου, οπότε πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες τους για ζώα, που θα τα μεταφέρουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, εδώ και λίγες μέρες άρθηκε η απαγόρευση των ελληνικών εξαγωγών βοοειδών, αιγών και προβάτων, που προορίζονταν για αναπαραγωγή, εκτροφή και σφαγή προς την Τουρκία, που είχε επιβληθεί από τις τουρκικές Αρχές τον Μάρτιο του 2012.


Οι εξαγωγές μπορούν πλέον να γίνονται απρόσκοπτα, ωστόσο τα ζώα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένα για το σκοπό αυτό κέντρα συγκέντρωσης, ενώ κατά τη μετακίνησή τους τα ζώα πρέπει να συνοδεύονται με τα κατάλληλα υγειονομικά πιστοποιητικά, τα οποία υποχρεωτικά θα φέρουν την υπογραφή του επίσημου κτηνιάτρου.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: