"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Aθώοι οι τρεις εκλεκτοί κύριοι για τα έκτροπα εις βάρος του Γερμανου προξενου ! - Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ... ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ !!!


Παρά την πρόταση ενοχής από την εισαγγελέα, η οποία δέχτηκε ότι τελέστηκαν τα αδικήματα της παράνομης βίας και της διατάραξης κοινής ειρήνης, το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε αργά χθες το βράδυ τους δύο δημοτικούς υπαλλήλους και τον συνδικαλιστή εκπαιδευτικό για την επίθεση στον Γερμανό πρόξενο Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ, πριν από δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Δεκάδες συνάδελφοι των κατηγορουμένων για την επίθεση στον Γερμανό πρόξενο παρέμειναν επί ώρες έξω από το δικαστικό μέγαρο

Προηγουμένως στο δικαστήριο είχαν προβληθεί τα βίντεο από τον προπηλακισμό του διπλωμάτη, με την εισαγγελέα της έδρας να σχολιάζει στην αγόρευσή της ότι «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις».

Η αναγγελία της απόφασης από το δικαστήριο έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, ζητωκραυγές και συνθήματα από το ακροατήριο, ενώ στους κατηγορουμένους επιφυλάχθηκε υποδοχή ηρώων έξω από τα δικαστήρια από συγκεντρωμένους συνδικαλιστές, που είχαν συγκροτήσει μέτωπο για να συμπαρασταθούν στους κατηγορουμένους.

Στην απόφασή του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δέχτηκε ότι «ο ένας από τους κατηγορουμένους χτύπησε δύο φορές τον πρόξενο στην πλάτη με τη γροθιά του και ο δεύτερος πέταξε στην πλάτη του διπλωμάτη ένα πλαστικό κυπελλάκι με καφέ». Ωστόσο, αθώωσε τους κατηγορουμένους για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης με το σκεπτικό ότι η επίθεση εκδηλώθηκε προσωπικά σε συγκεκριμένο άτομο και όχι μαζικά.

Για το αδίκημα της παράνομης βίας έκρινε ότι δεν αποτράπηκε η είσοδος του προξένου στη ΔΕΘ, ενώ γι' αυτό της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης αποφάνθηκε ότι δεν φαίνονται τα αντικείμενα που πετάχτηκαν και αν μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνη βλάβη. Το δικαστήριο αθώωσε τον συνδικαλιστή δάσκαλο Α.Α. και για την επιπλέον κατηγορία της απείθειας, επειδή αρνήθηκε να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα.
 


Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από τους δύο αστυνομικούς, μοναδικούς μάρτυρες κατηγορίας, που κατέθεσαν, ο ένας ήταν απών και είδε τα γεγονότα από τα βίντεο, και ο δεύτερος, που ήταν επιφορτισμένος με τα μέτρα τάξης, δεν είδε όπως είπε τους επιτιθέμενους γιατί είχε γυρισμένη την πλάτη αγκαλιάζοντας τον πρόξενο για να τον προστατεύσει.

Από την άλλη, κατέθεσαν περίπου 30 μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Ο υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θ.Κ., στην απολογία του υποστήριξε πως δεν χτύπησε τον πρόξενο, αλλά έχοντας υψωμένη τη γροθιά του για να διαμαρτυρηθεί, έπεσε πάνω του, όταν κάποιος του πάτησε τη φτέρνα από πίσω. Αντίστοιχα, ο υπάλληλος του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, Σ.Α., υποστήριξε πως ο καφές πετάχτηκε από το χέρι του όταν σπρώχτηκε από άλλους διαδηλωτές.

Η εισαγγελέας της έδρας προκάλεσε αίσθηση, κάνοντας λόγο για διασυρμό της χώρας τα τελευταία 2,5 χρόνια και δηλώνοντας πως κατανοεί την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η συγκεκριμένη δίκη είναι ποινική και όχι πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: