"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΛΒΑΝΙΑ: Κήρυγμα αλυτρωτισμού από τον Μπερίσα

Toυ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Μίνι κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις προκάλεσε το κήρυγμα αλβανικού αλυτρωτισμού του πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα, στο οποίο περιέλαβε και την Ηπειρο μέχρι την Πρέβεζα στα «αλβανικά εδάφη», οδηγώντας σε ματαίωση την προγραμματισμένη για χθες επίσκεψη στα Τίρανα του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου.

Την Τρίτη είχε ματαιώσει τη συμμετοχή του και ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκ. Ιβάνοφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών της αλβανικής ανεξαρτησίας, παρά το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες υπήρχαν αρνητικά μηνύματα από τα Τίρανα και επισήμως είχε επιχειρηθεί να δοθεί στις εκδηλώσεις αλυτρωτικός χαρακτήρας. Το ΥΠΕΞ έτσι έδειξε να αιφνιδιάζεται από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Σ. Μπερίσα προχθές το βράδυ στην Αυλώνα, όπου μεταξύ των άλλων αφιέρωσε στην πόλη περγαμηνή στην οποία είχε γράψει ο ίδιος τα εξής:
«Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».

Οταν έγιναν γνωστές οι δηλώσεις στην Αθήνα, το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τη ματαίωση της επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου επισημαίνοντας ότι «δηλώσεις σαν αυτές δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα», ενώ η εκπρόσωπος του κ. Μπερίσα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χθες το απόγευμα λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυτές αφορούν το ιστορικό πλαίσιο και «δεν εκφράζουν εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων».

Είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα επεισόδια με ρίψη αβγών εναντίον της αποστολής του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι στα Τίρανα και κάψιμο σκοπιανών σημαιών, αλλά και η παρουσία του κ. Μπερίσα και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χ. Θάτσι σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση είκοσι χιλιάδων αλβανόφωνων για την Ανεξαρτησία της Αλβανίας στο κέντρο των Σκοπίων.
 
Ο κ. Μπερίσα, ο οποίος κυβερνά σε συνεργασία με το κόμμα των Τσάμηδων, σε εκδήλωση στην αλβανική Βουλή με θέμα τον ρόλο του Κοσόβου στη συγκρότηση του αλβανικού κράτους είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του καθώς ενέτασσε και την ευρωπαϊκή προοπτική στην ιδέα της «Εθνικής Αλβανίας» προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξεπεραστούν οι διασπάσεις των αλβανικών εδαφών του περασμένου αιώνα και, το καθεστώς των Αλβανών δεν μπορεί να είναι άλλο παρά του ενός έθνους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: