"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOΥΡΚΙΑ: Τί τους θέλει τους Πάτριοτ?

Το αίτημα της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους-αέρος στα σύνορά της με την Συρία έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πολλούς πολιτικούς και αναλυτές. Για ποιόν λόγο χρειάζεται τους Πάτριοτ η Τουρκία, και γιατί τους ζήτησε τώρα;

Ενώ κάποιοι Δυτικοί πολιτικοί βλέπουν το ΝΑΤΟ να σύρεται στη σύγκρουση, πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας θεωρούν ότι η ανάπτυξη των πυραύλων θα είναι μέτρο αποτροπής, για να μην εξαπλωθούν σε τουρκικό έδαφος οι συγκρούσεις. «Το τουρκικό αίτημα για την ανάπτυξη Πάτριοτ είναι μάλλον μια απόπειρα για την ενίσχυση της αποτροπής», λέει στην Deutsche Welle ο Τούρκος καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου, ειδικός σε θέματα ασφαλείας.

«Θα μπορούσε η Συρία, το Ιράν ή κάποια άλλη χώρα να τολμήσει να κάνει πυραυλική επίθεση εναντίον της Τουρκίας, γνωρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία με τόσο ανοιχτό και σαφή τρόπο;» είπε, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των Πάτριοτ θα έχει κυρίως πολιτική σημασία, αλλά θα δώσει στην Τουρκία και ισχυρότερη προστασία σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ εξέφρασε ανησυχίες ότι η Συρία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΝΑΤΟϊκοί Πάτριοτ θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν αυτή την απειλή.

Το αίτημα της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ ερμηνεύθηκε από ορισμένους παρατηρητές σαν το πρώτο στάδιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από την Συρία.
 
Η Τουρκία είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος της δημιουργίας μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, η οποία θα προσφέρει ασφάλεια στους πρόσφυγες, και ένα ασφαλές καταφύγιο και προστασία από τα συριακά αεροπορικά χτυπήματα στους αντάρτες. Αλλά προς το παρόν, η Αγκυρα δεν έχει πείσει τους συμμάχους της.

Δυτικοί διπλωμάτες τονίζουν ότι μια τέτοια ζώνη θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια ισχυρή αεροπορική δύναμη, καθώς το καθεστώς της Συρίας έχει προηγμένες ικανότητες αεροπορικής άμυνας. Προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους για την ανάγκη ανάπτυξης των Πάτριοτ, η Τουρκία τόνισε στο αίτημά της προς το ΝΑΤΟ ότι η ανάπτυξη θα έχει«αποκλεστικώς αμυντικούς σκοπούς». Ο Κιμπάρογλου λέει ότι ρόλο στην απόφαση της Τουρκίας έπαιξαν ανησυχίες και για την ευρύτερη περιοχή.

«Η ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ μπορεί να θεωρηθεί σαν μέτρο που δεν περιορίζεται στην προστασία της Τουρκίας από την Συρία, αλλά και από ενδεχόμενη απειλή στο μέλλον από το Ιράν. Μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας, οι μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή δεν είναι καθόλου σαφείς. Υπάρχει ανάγκη για την προστασία του εναέριου χώρου της Τουρκίας, σε περίπτωση μελλοντικής σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν», καταλήγει ο αναλυτής.
 
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: