"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο μουλωχτός

Της ΡΕΑΣ ΒΙΤΑΛΗ

Mε ξεγέλασε! Άλλη μια φορά. Μα τι είναι αυτοί οι Παπανδρέου. Γκουρού χαμαιλέοντες! Του είχα δωρίσει του κόσμου τα άλλοθι. To φάντασμα του πατέρα. Του ευνουχισμένου. Του άτυχου. Aυτού που έπρεπε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Μέχρι του πιο απόλυτου. Του πλέον ανίκητου. Της βλακείας. Αμ δε! Μουλωχτός. Όχι βλάξ. Λάθος μεγάλο. Μουλωχτός.

Ο Γκάντι είναι σκέτη λέρα. Έπρεπε να το δω κι αυτό στους καιρούς των αποκαλυπτηρίων. Δεν ήταν οι αντοχές που στέρεψαν, δεν ήταν τα αντανακλαστικά του ελάχιστου μπροστά στην χιονοστιβάδα που τον πήρε στο κατόπι. Δεν ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημάδεψαν τη παράγκα. Δεν ήταν η βοή αντικρουόμενων προσταγών που σακάτεψαν τ΄ αντανακλαστικά. 
Ήταν τελικά ο ακραίος τσογλανισμός ενός ετερόφωτου κληρονόμου που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει. Ότι ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από κείνον και τα συμφέροντά του. Ότι η χώρα είναι ένα καλογυαλισμένο κουρδιστό παιχνίδι στα χέρια του κι ότι μας έχει όλους δεδομένους. Αυτό κυρίως! Δεδομένοι. Πονάει. Πονάει φρικτά η διαπίστωση. Μέχρι το τελευταίο λεπτό, μέχρι την τελευταία ζαριά, μέχρι το τελευταίο «εδώ παπάς, εκεί παπάς. Πού είναι ο Πετσάλνικος». 

Κακόμοιρε, θλιβερέ πολιτικάντη. Της δεκάρας. Κακόμοιροι πολίτες. Πόσα χρόνια πρέπει να καλύψουμε σε έναν χρόνο, πόσους μπερντέδες του Καραγκιόζη μας αναλογούν. Θλιμμένη χώρα. Πανέμορφη πατρίδα.

Χτυπάει η καρδιά μας για τον Λουκά Παπαδήμο. Κυρίως για το «άγνωστος» που εμπιστευόμαστε περισσότερο. Κι αυτό πονάει! Πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτικής μας διαδρομής τόσοι πολλοί αγκαλιάζουμε με λαχτάρα το άγνωστο. Ο πιο λαοφιλής μη γνώριμος. Αηδιασμένοι από κάθε τι γνωστό.

Συλλήβδην λαθρομετανάστες. Βρεγμένοι, μούσκεμα. Όλοι σε μια βάρκα. Μια κουβέρτα ρε παιδιά. Μια κουβέρτα Λουκάς Παπαδήμος. Ζητούμε πολιτικό άσυλο. Κάνουμε το σήμα της ειρήνης. Φουρτούνα έξω. Μποφώρ βαρβάτα. Έβγαλε η Ευρώπη απαγορευτικό. Help! Help us! Ζητάμε πολιτικό άσυλο στη χώρα μας! Please help us!

Υ.Γ 1 Κρίνω σκόπιμο ν΄αναφέρω ότι το κείμενο γράφτηκε πριν την εκλογή νέου Πρωθυπουργού
Υ.Γ 2 Ανήκουστο!!! Μίλησε ο νέος Πρωθυπουργός και κατάλαβα τι λέει!

PROTAGONGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: