"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Οι ήρωες µε τα κολάν»


Στο γνωστό και επαναλαµβανόµενο ερώτηµα «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο» η αυτονόητη απάντηση είναι «πάντως όχι η ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ».

Για τον απλούστατο λόγο ότι η ΓΕΝΟΠ∆ΕΗ δεν είναι παρά µια συνδικαλιστική οργάνωση της οποίας αρµοδιότητα είναι να εκπροσωπεί και να προστατεύει τα συµφέροντα και τα δικαιώµατα των εργαζοµένων της ∆ΕΗ απέναντι στη διοίκηση της επιχείρησης. Εξ όσων γνωρίζω, ουδείς της έχει αναθέσει κάτι άλλο ή κάτι περισσότερο.

Μόνο που αυτό δεν την εµποδίζει να αναπτύσσει µια εξουθενωτική πολυπραγµοσύνη. Στις αρµοδιότητές της έχει αυτοβούλως εντάξει τη γενική οικονοµική πολιτική, τα ζητήµατα ιδιωτικοποιήσεων, την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας, την υπεράσπιση των φτωχών και κατατρεγµένων και εσχάτως το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Κάπως έτσι η ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ έχει µετατρέψει τον συνδικαλισµό σε µια ελληνική εκδοχή των «Ηρώων µε τα κολάν» του Μελ Μπρουκς – υποθέτω ότι στο ελληνικό κάστινγκ ο ρόλος του Ροµπέν των ∆ασών έχει αυτονόητα ανατεθεί στον πρόεδρο Φωτόπουλο.

Η ταινία είναι µια σατιρική εκδοχή της ιστορίας του Ροµπέν των ∆ασών. Μόνο που στη σάτιρα του Μελ Μπρουκς ο Ροµπέν των ∆ασών και οι άντρες του, περισσότερο γκαφατζήδες και λιγότερο ήρωες, παρεµβαίνουν για να διορθώσουν αδικίες χωρίς να τους το ζητάει κανείς και οι ζηµιές από την παρέµβασή τους είναι συνήθως µεγαλύτερες από την αδικία που προσπαθούν να αντιµετωπίσουν.

Κάπως έτσι η ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ µε τις καταλήψεις των τελευταίων ηµερών εναντίον του Ειδικού Τέλους Ακινήτων κατάφερε απλώς να ταλαιπωρήσει αφάνταστα δεκάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα που, στριµωγµένοι σε ατελείωτες ουρές, προσπαθούσαν να πληρώσουν τον λογαριασµό της ∆ΕΗ – µαζί µε το Τέλος Ακινήτων! Τη στιγµή που για την επανόρθωση των όποιων αδικιών το ενδιαφέρον τους απεδείχθη ευλόγως περιττό. Η Συνήγορος του Πολίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αξιωµατική αντιπολίτευση στη Βουλή και τελικώς η ίδια η κυβέρνηση, δηλαδή οι «καθ’ ύλην αρµόδιοι», ασχολήθηκαν µε τα προβλήµατα που δηµιουργεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης πολύ πιο ουσιαστικά από τους «Ηρωες µε τα κολάν» της ΓΕΝΟΠ.

Θα µου πείτε: «Ναι, αλλά κι αυτοί έκαναν τη φιγούρα τους µε τις υψωµένες γροθιές!».

Και θα απαντήσω: «Ναι, αλλά αυτό µας έχει φάει. Η φιγούρα!».

∆ιότι σε µια κοινωνία όπου ουδείς αντιµετωπίζει το πρόβληµα αλλά όλοι θέλουν να δείξουν ότι ξέρουν τη σωστή και δίκαιη λύση τα προβλήµατα είναι καταδικασµένα να διαιωνίζονται. Και γι’ αυτό καταντάµε συνεχώς να µας κυβερνούν κάποιοι «Ηρωες µε τα κολάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: