"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΡΑΝ - Αχμεντινετζάντ: Ανδρείκελα των Αμερικανών οι Ευρωπαίοι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Ανδρείκελα των ΗΠΑ» χαρακτήρισε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ τις ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν.

«Δεν είχαμε σχέσεις με τις ΗΠΑ τα τελευταία 32 χρόνια, δεν είχαμε σχέσεις μαζί τους χθες και δεν θα έχουμε ούτε αύριο», είπε ο Αχμεντινετζάντ, υποβαθμίζοντας τη σημασία των νέων κυρώσεων που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ. «Αλλά μας εκπλήσσουν τα ευρωπαϊκά ανδρείκελα, που επαναλαμβάνουν αμέσως αυτά που λέει ο κύριός τους, σαν ανίκανοι υπηρέτες».

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που κάνει λόγο για «βαθιά και εντεινόμενη ανησυχία» σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα συντονισμένες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Κυρώσεις εναντίον 200 φυσικών και νομικών προσώπων ανακοίνωσε και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται. Αντίθετα, η Κίνα και η Ρωσία έσπευσαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τις νέες κυρώσεις, ζητώντας την εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου.

Η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εργάζεται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. «Μας ζητούν να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε πυρηνική βόμβα. Πώς μπορούμε να αποδείξουμε κάτι που δεν υπάρχει;» δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ, που διατηρούν σε επιφυλακή 5.000 πυρηνικά όπλα, κατηγορούν το Ιράν ως ένοχο χωρίς αποδείξεις, αλλά ταυτόχρονα θέλουν από την Τεχεράνη να αποδείξει την αθωότητά της.

Ο Αχμεντινετζάντ προειδοποίησε επίσης ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε χώρα παγώσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία ως «κλέφτη». Μεταξύ των κυρώσεων που βρίσκονται υπό εξέταση είναι και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, ενώ η Γαλλία πιέζει ώστε οι κυρώσεις να περιλαμβάνουν και την απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι προμήθειες από το Ιράν θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από χώρες του ΟΠΕΚ και άλλους προμηθευτές», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετιγκερ, ερωτηθείς αν οι κυρώσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την πετρελαϊκή ασφάλεια της Ευρώπης. Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Ρόιτερς, τους τελευταίους μήνες προμηθεύεται «το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της» από το Ιράν.

Πάντως, πηγές από το Λονδίνο αναφέρουν ότι οι κυρώσεις της Βρετανίας δεν έχουν στόχο το ιρανικό πετρελαϊκό πρόγραμμα, ενώ οι γαλλικές εκκλήσεις για απαγόρευση εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου δεν βρίσκουν μεγάλη απήχηση. Το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Δεκεμβρίου

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: