"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: H oικονομική κρίση χτυπά πόρτα της με απεργιακές εκρήξεις

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Νέο γύρο άγριων απεργιών (δηλαδή απεργίες χωρίς την κάλυψη του συνδικαλιστικού οργάνου) σε πολλά εργοστάσια της Κίνας έχει πυροδοτήσει η οικονομική κρίση που μεταφέρεται πλέον και στην αναδυόμενη υπερδύναμη!

Εναν περίπου χρόνο μετά το καλοκαίρι του 2010 το φάντασμα των δυναμικών απεργιών που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών (Honda, Hyundai, Toyota) πλανιέται πάνω από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας όπου χτυπάει η καρδιά της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, καθώς οι εργάτες κατεβαίνουν και πάλι σε απεργίες και μάλιστα σε αρκετά εργοστάσια απεργούν ήδη συνεχώς για πάνω από 10 ημέρες!

Συγκεκριμένα εδώ και μία εβδομάδα στο εργοστάσιο παπουτσιών Γιούτσενγκ στο Ντονγκουάν της Γκουανγκντόνγκ που προμηθεύει γνωστές εταιρείες αθλητικών ειδών απεργούν περίπου 7.000 εργάτες εξαιτίας της απόλυσης 18 εργαζομένων από την εργοδοσία, αλλά και των περικοπών στις υπερωρίες που έγιναν μετά τη σημαντική μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό.

Για αρκετές μέρες οι εργαζόμενοι στο εν λόγω εργοστάσιο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ πραγματοποίησαν και πορεία στα γραφεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι απεργίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι αποτέλεσμα της πτώσης των εξαγωγών κατά 9% μέσα σε έναν μήνα, πτώση που εντάσσεται στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις χώρες που εισάγουν τα εμπορεύματα που παράγονται στην επαρχία.

Συνολικά στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ απεργούν, χωρίς τη συνδικαλιστική κάλυψη της Πανκινεζικής Συνομοσπονδίας Σωματείων (του μοναδικού συνδικάτου της Κίνας) τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι από αρκετά εργοστάσια εξαιτίας της μη καταβολής των υπερωριών, των απολύσεων και των υποχρεωτικών μεταθέσεων αρκετών εργαζομένων σε άλλα εργοστάσια στην Κίνα ή στο Βιετνάμ.

Υπό την πίεση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, οι εργοδότες σε πολλές επαρχίες της χώρας αναγκάστηκαν να αυξήσουν τους βασικούς μισθούς.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: