"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: ΙΑΤΡEΙΑ - ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ στο Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ)

«Παραμάγαζο» εντός του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) εντόπισαν οι ράμπο του ΣΔΟΕ καταλογίζοντας έπειτα από ενδελεχή έλεγχο 18.283 παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορά μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και τήρηση διπλών κρυφών βιβλίων.

Στην κλινική της οδού Θεριανού 4 στην Αθήνα, σε ιατρεία στην ίδια οδό και στο Οδοντιατρικό Κέντρο στην οδό Βραΐλα 4, που ανήκουν στο Ταμείο, παρέχονταν ιατρικές υπηρεσίες εκτός των ασφαλισμένων στο Ταμείο και σε ιδιώτες μη ασφαλισμένους στο ΤΥΠΕΤ, με τα έσοδα να είναι… άφαντα για την Εφορία. Με απλά λόγια, ιδιώτες μη ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΕΤ δέχονταν ιατρικές υπηρεσίες από τα ιατρεία και τις κλινικές του Ταμείου αλλά χωρίς να εκδίδονται αποδείξεις, άρα χωρίς να αποδίδονται οι φόροι που αναλογούν στις εισπράξεις. Τα αθεώρητα ανεπίσημα δελτία παροχής υπηρεσιών που εκδίδονταν καταχωρίζονταν σε ανεπίσημα διπλογραφικά βιβλία. 

Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 2010. Αρχικά ελέγχθηκε η κλινική στην οδό Θεριανού. «Διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού ήταν μόνιμοι πελάτες του ΤΥΠΕΤ. Πελάτες της κλινικής ήταν τα μέλη του Ταμείου και τα μέλη των οικογενειών τους, ασφαλισμένοι άλλων Ταμείων και ιδιώτες, δηλαδή πρόσωπα που οικειοθελώς προσέρχονταν στην κλινική για να τους παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές υπηρεσίες αντί αμοιβής»

Διαπιστώθηκε επίσης ότι «στην κλινική δεν τηρούνταν βιβλία και δεν εκδίδονταν στοιχεία του ΚΒΣ», ενώ συγκεκριμένα για τους μη ασφαλισμένους στο Ταμείο, «ο ασθενής εισαγόταν στην κλινική για θεραπεία και όταν αυτή ολοκληρωνόταν πήγαινε στο λογιστήριο - το οποίο εξέδιδε ανεπίσημο, αθεώρητο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών - και πλήρωνε. Τα εκδιδόμενα ανεπίσημα, αθεώρητα ΔΠΥ λόγω μη τήρησης βιβλίων του ΚΒΣ καταχωρίζονταν σε ανεπίσημα διπλογραφικά βιβλία. 
Η εκτύπωση της κίνησης του λογαριασμού από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ αποκάλυψε λαβράκια. Από την 1.1.2004 έως τις 31.12.2010 αποκαλύφθηκαν 18.241 ανεπίσημες, αθεώρητες αποδείξεις συνολικής αξίας άνω των 5,8 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα ευρήματα εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΤΥΠΕΤ στις οδούς Θεριανού και Βραΐλα. Στην περίπτωση του Οδοντιατρικού Κέντρου, μάλιστα, στο αίτημα των ελεγκτών για εκτύπωση της λίστας ασθενών ο υπεύθυνος του κέντρου Κ.Τ. «δήλωσε ότι οι εκτυπώσεις αυτές ήταν αδύνατες, γιατί λόγω του μεγέθους των αρχείων θα απαιτούνταν η εκτύπωση περίπου 2.000 σελίδων». Ετσι, το ΣΔΟΕ παρέλαβε τα στοιχεία σε CD...

Το ΤΥΠΕΤ στις κλήσεις προς ακρόαση που απηύθυνε το ΣΔΟΕ απάντησε εν ολίγοις ότι ως νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν έχει υποχρέωση να τηρεί βιβλία, ούτε να εκδίδει αποδείξεις, γιατί δεν είναι επιτηδευματίας...

«Ο ισχυρισμός του ΤΥΠΕΤ ότι δεν αποκτά έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος δεν ευσταθεί, γιατί το ΤΥΠΕΤ αποκτά τέτοια έσοδα (από την παροχή ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε ιδιώτες) και επομένως για τη δραστηριότητά του αυτή θεωρείται επιτηδευματίας και έχει όλες τις υποχρεώσεις του ΚΒΣ» αποφάνθηκαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: