"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΙΓΥΠΤΟΣ: To EΓΚΛΗΜΑ συνεχίζεται. Οι φασίστες σημαδεύουν με σφαίρες απο καουτσούκ τα μάτια των διαδηλωτών καταδικάζοντάς τους σε τύφλωση!

Οι αστυνομικοί «βγάζουν τα μάτια» των διαδηλωτών πυροβολώντας τους εσκεμμένα εκεί με σφαίρες από καουτσούκ, καταγγέλλουν αιγύπτιοι ακτιβιστές. Χθες στην Πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Αχμαντ Χαράρα, ο οποίος έχει γίνει - άθελά του… - ένα σύμβολο.  

Αυτός ο 31χρονος οδοντίατρος έχασε το δεξί μάτι του από σκάγια σε διαδήλωση στις 25 Ιανουαρίου. Το τραύμα δεν τον εμπόδισε όμως να συμμετάσχει και στις τελευταίες διαδηλώσεις, με το μάτι του καλυμμένο με έναν επίδεσμο που είχε γραμμένη την ημερομηνία «25 Ιανουαρίου». Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει και το αριστερό στις 19 Νοεμβρίου, χτυπημένος από μια σφαίρα με επικάλυψη καουτσούκ. 

Η τραγική ιστορία του έχει κάνει τον γύρο του Ιντερνετ, ενώ γιατροί έκαναν χθες για πρώτη φορά λόγο για χρήση πραγματικών σφαιρών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι Αιγύπτιοι έχουν επίσης σοκαριστεί από ένα βίντεο (υπάρχει, χωρίς μετάφραση, στη διεύθυνση www.youtube.com/watch?v=sQse0evQzsU), το οποίο έπαιξε χιλιάδες φορές στο YouTube και αναμεταδόθηκε από ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι. Γυρισμένο από την πλευρά των αστυνομικών, δείχνει έναν αστυνομικό οπλισμένο με τουφέκι να πυροβολεί επανειλημμένα τους διαδηλωτές στην οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ που οδηγεί στο υπουργείο Εσωτερικών, κοντά στην Πλατεία Ταχρίρ, ενώ ένας από τους συναδέλφους του τον συγχαίρει: «Μέσα στο μάτι! Κατευθείαν στο μάτι! Μπράβο, φίλε μου!». Ο αστυνομικός που πυροβολεί έχει ακάλυπτο το πρόσωπό του και η φωτογραφία του από το βίντεο κάνει τον γύρο της Αιγύπτου. 

Στην Ταχρίρ, ακτιβιστές μοίραζαν χθες προκηρύξεις με τη φωτογραφία τού εν λόγω αστυνομικού, το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο, υποσχόμενοι αμοιβή 5.000 αιγυπτιακών λιρών (πάνω από 600 ευρώ) σε όποιον δώσει πληροφορίες γι' αυτόν. Στη γέφυρα Κασρ ελ Νιλ, που οδηγεί στην Πλατεία Ταχρίρ, ακτιβιστές σκέπασαν επίσης με επίδεσμο το ένα μάτι των περίφημων αγαλμάτων των λιονταριών που τη στολίζουν για να καταγγείλουν μ' αυτόν τον τρόπο τα αστυνομικά πυρά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το Σάββατο έχουν σκοτωθεί στην Αίγυπτο 33 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 2.000. Πολλοί από τους τελευταίους επλήγησαν από σφαίρες από καουτσούκ.

Προθες, γιατροί έκαναν για πρώτη φορά λόγο για χρήση πραγματικών σφαιρών από την Αστυνομία. Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η Αστυνομία δεν έχει κάνει χρήση πυροβόλων όπλων, κυνηγετικών τουφεκιών ή σφαιρών από καουτσούκ» και δεν χρησιμοποιεί «παρά δακρυγόνα αέρια για να διαλύσει τους ταραχοποιούς». Εντούτοις ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο, κατήγγειλε μια «σφαγή» με χρήση «πραγματικών σφαιρών».

Χιλιάδες Αιγύπτιοι συνέχισαν να διαδηλώνουν στην Πλατεία Ταχρίρ ζητώντας την αποχώρηση των στρατιωτικών που διοικούν τη χώρα, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης που οι ίδιοι είχαν διορίσει.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: