"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ:Κίνδυνος παραγραφής φορολογικών δικών λόγω καθηστερήσεων

Του Αλ. Αυλωνίτη

«Στα μαλακά» μπορεί να πέσουν όσοι οφειλέτες κατηγορούνται για καθυστέρηση στην πληρωμή χρέους προς το κράτος, εφόσον για περισσότερα από 5 χρόνια από τη βεβαίωσή του δεν είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο. Έτσι, με το πέπλο της παραγραφής υπάρχει κίνδυνος να καλυφθούν πολλά φορολογικά αδικήματα, εξαιτίας της μεγάλης βραδύτητας στην εκκαθάρισή τους και έτσι να αποφύγουν οι υπεύθυνοι την τιμωρία για το πλημμεληματικό έγκλημα (φυλάκιση έως 5 ετών) της καθυστέρησης καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. 

Με απόφαση της ποινικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που επικύρωσε σχετική απόφαση, το Πρωτοδικείου Άρτας κρίθηκε ότι έχει παραγραφεί και πρέπει να σταματήσει η δίωξη επιχειρηματία για καθυστέρηση πάνω από 4 μήνες καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, που όταν βεβαιώθηκαν από τη ΔΟΥ της περιοχής το 2003, ανέρχονταν σχεδόν σε 4 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές έγιναν απαιτητές τον Ιούνιο του 2003, αλλά το κλητήριο θέσπισμα για τη δίκη εκδόθηκε στον κατηγορούμενο τον Ιούλιο του 2009, όταν πλέον είχε περάσει η πρνταετία και συνεπώς έχει επέλθει παραγραφή του σχετικού αδικήματος.

Την ίδια ευνοϊκή εξέλιξη της ποινικής υπόθεσής τους μπορεί να έχουν και άλλοι μεγαλο-οφειλέτες και να «πέσουν στα μαλακά» γλιτώνοντας από τα ποινικά προβλήματα, εφόσον η υπόθεσή τους αργήσει να φθάσει στο ακροατήριο, ενώ 5 χρόνια από τότε που η ΔΟΥ βεβαίωσε το χρέος, ανεξάρτητα αν η καθυστέρηση οφείλεται στις φορολογικές υπηρεσίες ή τις δικαστικές αρχές. 

Η νομολογία του Αρείου Πάγου αφορά κυρίως τα παλαιότερα χρέη, διαπιστώνει ότι ύστερα από αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές, δεν υπάρχει πλέον ειδική ρύθμιση σχετικά με το θέμα της παραγραφής του επίμαχου αδικήματος (είχε προβλεφθεί με το ν.1882/90) και συνεπώς ισχύουν οι κοινές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, τόσο για το χρόνο τέλεσης του αδικήματος όσο και για το χρόνο έναρξης παραγραφής των αδικημάτων (πενταετία για πλημμελήματα μέχρι την έναρξη της δίκης ή οκταετία μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη, εφόσον επιδοθεί εμπρόθεσμα η κλήση σε δίκη). Μάλιστα ο Α.Π. επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις του ν.3220/04 που απάλειψαν όχι από παραδρομή την αρχική ρύθμιση για παραγραφή του αδικήματος της καθυστέρησης καταβολής χρεών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: