"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EYΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Πώς οι Γερμανοί παραβιάζουν τη «χρυσή μετοχή»

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ

Τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών και των κανονισμών της Ε.Ε. δεν παραβιάζουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» -οι μικροί- αλλά και οι μεγάλοι.

Και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, εναντίον της οποίας προσέφυγε χθες η Κομισιόν για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και κατά του «νόμου Volkswagen», που εξασφαλίζει προνομιακή μεταχείριση για το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας σε σημαντικά θέματα που αφορούν τη γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία.

Από τη δεκαετία του '60 το εν λόγω κρατίδιο -που κατέχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Volkswagen- απολαμβάνει βάσει νόμου του γερμανικού κράτους το δικαίωμα να προβάλλει βέτο σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την εταιρεία, όπως οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές.

Το 2007 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ύστερα από προσφυγή της Κομισιόν ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και πιο συγκεκριμένα την αρχή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.

Παρ' ότι πέρασαν 4 χρόνια από τότε, η Γερμανία δεν συμμορφώθηκε πλήρως με αυτή την απόφαση.

Ετσι χθες η Κομισιόν αποφάσισε να προσφύγει για δεύτερη φορά στην ανώτατη δικαστική αρχή της Ε.Ε. ζητώντας συμμόρφωση της Γερμανίας και την επιβολή προστίμου. Συγκεκριμένα ζήτησε να επιβληθεί ημερήσιο πρόστιμο 31.114,72 ευρώ με ισχύ από το 2007, όταν εκδόθηκε η πρώτη απόφαση. Επίσης θα ζητήσει την επιβολή ημερήσιου προστίμου 282.725,10 ευρώ από την ημερομηνία έκδοσης της δεύτερης δικαστικής απόφασης και έως ότου η Γερμανία συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία.

ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: