"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Μεγαλοοφειλέτες το σκάνε από το... παράθυρο του νόμου

Την εγγενή αδυναμία του ελληνικού κράτους αποτυπώνει για άλλη μία φορά η προσπάθεια να τηρηθούν οι νόμοι και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας. Η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε την τελευταία εβδομάδα σε δεκάδες συλλήψεις πασίγνωστων επιχειρηματιών για τα χρέη τους προς το Δημόσιο, όμως ούτε τα οφειλόμενα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του κράτους ούτε οι ίδιοι έμειναν στη φυλακή, ευτελίζοντας στην ουσία τον ίδιο τον νόμο που καθιέρωσε την αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης των οφειλετών.

Ο ένας μετά τον άλλον οι συλληφθέντες δικάζονται μεν, αλλά αφήνονται στη συνέχεια ελεύθεροι για δίκη σε δεύτερο βαθμό, έχοντας έτσι το περιθώριο να κινηθούν ανάλογα και να τη γλιτώσουν, αφού υπάρχουν πολλά "παράθυρα" στον νόμο.

Το περιβόητο "κενό του νόμου" για άλλη μία φορά έκανε το θαύμα του, αφού δεν υπάρχει ειδική διαδικασία για την είσπραξη αυτών των ποσών, ενώ επιπλέον το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, βάσει του οποίου έγιναν οι συλλήψεις, υφίσταται σε βαθμό... πλημμελήματος.

Ετσι, κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να δώσουν τα εκατομμύρια που χρωστούν, ούτε να κατασχέσει την προσωπική τους περιουσία, ακόμα και στις περιπτώσεις χρεοκοπημένων επιχειρηματιών που διαθέτουν ακίνητα και εκτάσεις.

Η υπόθεση θυμίζει πολύ την αντίστοιχη με τα υπέρογκα πρόστιμα που επέβαλε πριν από λίγα χρόνια, επί κυβέρνησης ΝΔ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις, τα οποία ή δεν εισπράχτηκαν ποτέ ή καταβλήθηκε μόνο ένα μικρό μέρος που αντιστοιχούσε το πολύ στο 1/10 του αρχικού ποσού. Για παράδειγμα, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ επιβλήθηκαν τότε πρόστιμα 30 εκατ., τα οποία δεν καταβλήθηκαν, ενώ μικρότερες χρηματικές ποινές σε πρατηριούχους για νόθευση του ανταγωνισμού δεν καταβλήθηκαν ποτέ.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά τις σημερινές συνθήκες και τις υποθέσεις που εξετάζονται υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα και να ικανοποιηθεί -εκτός των άλλων- το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Παρ' όλα αυτά εφαρμόστηκε ένας καινούργιος νόμος με παλαιές διατάξεις που επιτρέπουν τελικά την... αποφυγή του και επιπλέον ουδείς γνωρίζει εάν τελικά θα φτάσουν όλοι οι επιχειρηματίες σε δίκες δευτέρου βαθμού, αφού κανείς δεν μπορεί να τους επιβάλει περιοριστικούς όρους, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι συλληφθέντες, πάντως, επικαλούνται διάφορες απίθανες δικαιολογίες για τους λόγους που χρωστούν στην Εφορία, με πιο απίθανη αυτήν που ισχυρίστηκε επιχειρηματίας ότι προτίμησε να χρωστάει στο Δημόσιο για να μην απολύσει εργαζομένους.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: