"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - Γκιουλ: Ο κόσμος δεν σταματάει στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Του Θ.Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Η γνωστή ευέλικτη τουρκική διπλωματία χτύπησε πάλι , με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ να δηλώνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει την πλάτη στην Ε.Ε., αφού αντιμετωπίζει συνεχώς εμπόδια στο δρόμο της ένταξης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Τουρκία επιθυμεί περισσότερη και αμεσότερη συνεργασία, ώστε να ξεδιαλύνονται τυχόν εσφαλμένες εικόνες.

Ο πρόεδρος Γκιουλ έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Le Figaro», ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας στην Τουρκία. 

Τόνισε δύο σημεία: 

Οτι η εικόνα που έχει ο πρόεδρος Σαρκοζί για την Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πως στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη «είναι σαφές ότι έχουν τοποθετηθεί εμπόδια... αλλά ο κόσμος δεν σταματά στην Ε.Ε.». 

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Τουρκία είναι στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα προς τα δυτικά, κυρίως επειδή δεν λύνονται τα προβλήματά της με την Κύπρο, την οποία δεν αναγνωρίζει ως μέλος της Ε.Ε. Ετσι, Γαλλία και Γερμανία προτείνουν ειδική σχέση και όχι ένταξη. 

«Η στρατηγική επιλογή προς την Ε.Ε. δεν μας σταματά να αναπτύσσουμε σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει ανά τον κόσμο», είπε ο Γκιουλ. 

Ο Σαρκοζί θα πάει στην Τουρκία τον άλλο μήνα, ζητώντας στήριξη για τη γαλλική ατζέντα στη σύνοδο των G20. Θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.  

«Είναι καλό που έρχεται. Θα καταλάβει την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί», είπε ο Γκιουλ. Σημείωσε ότι η κοινή γνώμη στην Ευρώπη είναι αρνητική γιατί «όλα εξαρτώνται από το πώς παρουσιάζονται τα πράγματα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «La Croix», επέμεινε στο «στρατηγικό στόχο» να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε. Απέφυγε υπαινιγμούς για στροφή προς την Ανατολή και ζήτησε συνεργασία με την Ευρώπη και συχνότερες επισκέψεις Γάλλων ώστε να λύνονται οι διαφωνίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: