"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΠΑΠ: To μεγάλο πλυντήριο!

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

Ε, λοιπόν, ο ΟΠΑΠ, αν και είναι το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος, στην προσπάθειά του να διατηρήσει το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια που του έχει παραχωρηθεί μέχρι το 2020, δεν διστάζει να υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο!

ΚΑΙ μάλιστα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξέτασε προσφυγή ξένων εταιρειών, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τζόγου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, το μεγάλο κρατικό τζογαδόρικο, για να διατηρήσει τα κεκτημένα ισχυρίστηκε ότι το μονοπώλιο που κατέχει συμβάλλει (άκουσον άκουσον) στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και στην προστασία της νεολαίας...

ΠΩΣ αλήθεια; Μα με την ελεύθερη και ανώνυμη συμπλήρωση των δελτίων στοιχηματισμού, με την ανεξέλεγκτη έκδοση βεβαιώσεων κερδών στους κομιστές των νικηφόρων δελτίων και με τη νόμιμη συμμετοχή ανηλίκων σε όλα τα τυχερά παιχνίδια που διοργανώνει.

ΓΙΑ κακή του τύχη, όμως, όλα τα παραπάνω δεν επισημαίνονται αυτή τη φορά από την αφεντιά μου, αλλά αναφέρονται στις εισηγήσεις των συμβούλων της Επικρατείας Π. Κοτσώνη και Δ. Γρατσία, τις οποίες υιοθέτησε η ολομέλεια και παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

«Ε ΚΑΙ...», θα πει ίσως κανείς. Και δεν θα έχει άδικο, γιατί την ώρα που το ΣτΕ κάνει αυτές τις διαπιστώσεις και παίρνει τόσο σημαντικές αποφάσεις, η κυβέρνηση θεσπίζει διαφανείς διαδικασίες στοιχηματισμού μόνο για τις εταιρείες που πρόκειται να ανταγωνιστούν τον ΟΠΑΠ μέσα από το Διαδίκτυο.

ΟΣΟΙ, λοιπόν, θελήσουν να παίξουν σ' αυτές, θα υπογράφουν εξ αρχής σύμβαση προσχώρησης και θα δηλώνουν προσωπικά στοιχεία και τραπεζικό λογαριασμό, έτσι ώστε να καταγράφονται όλες οι στοιχηματικές πράξεις τους (ποσά στοιχηματισμού, αγώνες, κέρδη, χασούρα κ.λπ.) και να είναι ευχερής ανά πάσα στιγμή ο όποιος έλεγχος από τις Αρχές. Ενώ αντίθετα στον ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να ισχύει το «εμπάτε σκύλοι αλέστε...», ώστε από τη μια να κατατίθεται ελεύθερα το μαύρο χρήμα και από την άλλη να διανέμεται ξεπλυμένο με τα τελειότερα λευκαντικά!

ΔΥΟ μέτρα και δύο σταθμά! Για να προστατευθεί, παρά τη μερική απελευθέρωση της αγοράς, ο μαθημένος στο μονοπώλιο ΟΠΑΠ και για να επιβεβαιώσει την πλήρη ανακολουθία του το κράτος. Το οποίο, ενώ από τη μια στήνει δόκανα σε όσους ξεπλένουν μαύρο χρήμα, από την άλλη διατηρεί για τον εαυτό του και τους πελάτες του το δικαίωμα να απολαμβάνουν τα αγαθά ενός εγκλήματος χωρίς εμπόδια και κινδύνους.

ΥΓ. Τώρα, λοιπόν, που ο ΟΠΑΠ αναγνωρίστηκε και επισήμως ως πλυντήριο μαύρου χρήματος, μπορώ να τον «κράζω» και με την άδεια της... αστυνομίας. Πάντα, βέβαια, ολομόναχος, μιας και ορισμένες αλήθειες έχουν πάρει διαζύγιο από τη δημοσιότητα.

fsyrigos@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: