"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ιστορία στις φλόγες μιας νέας αλήθειας...

Γράφει ο ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ
rvranas@otenet.gr

Μια νέα αλήθεια χαράζει πάνω από τον αραβικό κόσµο. Με αυτόν τον τίτλο, σε άρθρο του στην εφηµερίδα «Ιντιπέντεντ», ο ρόµπερτ Φισκ εξέφραζε τις προάλλες την κατάπληξή του για όσα αποκαλύπτουν τα «Εγγραφα της Παλαιστίνης».

∆είχνουν ότι η λεγόµενη Παλαιστινιακή αρχή ήταν και είναι πάντα προετοιµασµένη να παραιτηθεί από το δικαίωµα της επιστροφής περίπου επτά εκατοµµυρίων προσφύγων στη σηµερινή επικράτεια του Ισραήλ, µε αντάλλαγµα ένα «κράτος» που θα αντιστοιχεί µόλις στο 10% των παλαιστινιακών εδαφών. Την ώρα που αυτά τα φοβερά έγγραφα έρχονταν στο φως, ο αιγυπτιακός λαός απαιτούσε την αποµάκρυνση του Μουµπάρακ και ο λιβανικός λαός εγκαθιστούσε έναν πρωθυπουργό που θα συνεργάζεται µε την Χεζµπολά.

Ο χάρτης του αραβικού κόσµου ποτέ άλλοτε δεν παρουσίαζε αυτήν την εικόνα. Σαν να βρέθηκαν µονοµιάς οι αραβικοί λαοί πρόσωπο µε πρόσωπο µε την αλήθεια. Είναι αδύνατον πια οι λαοί του αραβικού κόσµου να λένε ψέµατα µεταξύ τους, λέει ο ρόµπερτ Φισκ. Τα ψέµατα έχουν τελειώσει. Το ίδιο και τα λόγια των ηγετών τους. Τα φιλικά καθεστώτα των ΗΠΑ και της Ευρώπης καταρρέουν.

Στο διάγγελµά του γιατο νέο έτος, ο πρόεδρος οµπάµα χειροκροτήθηκε όταν δήλωσε πως οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Τυνησίας (απέφυγε να αναφερθεί στην αµερικανική υποστήριξη προς τη δικτατορία της εδώ και δύο δεκαετίες). Για την αίγυπτο, όµως, δεν είπε ούτε λέξη, µολονότι χιλιάδες διαδηλωτές, εµπνευσµένοι από την Τυνησία, ξεχύνονταν στους δρόµους για να διαµαρτυρηθούν για το καταπιεστικό καθεστώς της χώρας τους (που για πολλά χρόνια απολάµβανε και αυτό τη στήριξη της ∆ύσης). Μόνο η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι «σταθερή».

Οι δρόµοι του Καΐρου παραµένουν µέχρι σήµερα σκεπασµένοι από σύννεφα δακρυγόνων. ∆ιαδηλωτές πέφτουν νεκροί από τα πυρά του στρατού και της αστυνοµίας. Η κυβέρνηση έχει κλείσει το Ιντερνετ για να µην µπορούν να επικοινωνήσουν µεταξύ τους. Και πληθαίνουν οι φήµες ότι η οικογένεια Μουµπάρακ έχει ήδη καταφτάσει στο Χίθροου. «Σταθερή», σχολιάζει ο αµερικανίδα δηµοσιογράφος Λόρα Φλάντερς. «Σε µια άλλη χώρα. ∆εν νοµίζω πως η Χίλαρι Κλίντον εννοούσε αυτό». Το Κογκρέσο παρακολουθεί µε ιδιαίτερη ανησυχία την αναταραχή στο εξωτερικό. Μάλιστα, η αµερικανική αντιπολίτευση, όπως λέει η Λόρα Φλάντερς, εκφράζει φόβους ότι η «ηµέρα της κρίσης» δεν αποκλείεται να ξηµερώσει ακόµη και στην Ευρώπη, όπου οι λαοί της έχουν µεν κατακτήσει τις πολιτικές ελευθερίες, αλλά βλέπουν να απειλούνται οι κοινωνικές τους κατακτήσεις.

Οι µεσογειακοί αραβικοί λαοί έχουν µπει σε µια νέα εποχή. αυτό είναι το µήνυµα που στέλνουν οι Τυνήσιοι και οι αιγύπτιοι, µε την ελπίδα πως το παράδειγµά τους θα ακολουθήσουν και άλλοι γειτονικοί λαοί, σε ένα ντόµινο που είναι δύσκολο να εκτιµήσει κανείς πού θα καταλήξει. Ξεσηκώνονται µε λάβαρά τους την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και είναι αυτά δύο εµπρηστικά υλικά που πάντα έβαζαν φωτιά στην Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: