"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Ανοιξαν Μέτωπο και με την Σόφια

(Φωτογραφίες από την καταστροφή του ελληνικού σχολείου αρρένων
στην Ρέσνη της ΠΓΔΜ, όπου δίδασκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός
)

Γράφει ο Τηλέμαχος Κόκκος

Είκοσι διανοούμενοι από την Βουλγαρία, από τους οποίους οι τρεις έλκουν την καταγωγή τους από τα Σκόπια αποφάσισαν να παρέμβουν στην παλαιά διαμάχη που η γειτονική χώρα έχει και με τα Σκόπια.

Με επιστολή τους προς την Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, καλούν την παγκόσμια οργάνωση να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να σταματήσει η δημόσια τηλεόραση της ΠΓΔΜ να εκμεταλλεύεται την γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Βουλγαρίας.

Όπως γράφουν, επί 65 χρόνια διαδίδουν ψέματα σε όλον τον κόσμο, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ξεχωριστή «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονικός» πολιτισμός.

Σύμφωνα με την επιστολή, «η Βαρντάσκα Μακεντόνια, περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα η ΠΓΔΜ, υπήρξε πάντοτε ένας γεωγραφικός όρος, ενιαίος με τον βουλγαρικό πολιτισμό και την βουλγαρική Ιστορία».

Ειδική αναφορά γίνεται σε ήρωες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Γκότσε Νέτσεφ, του οποίου τεράστιο πορτρέτο κοσμεί την είσοδο του σκοπιανού τελωνείου, στα σύνορα με την Ελλάδα (Νίκη Φλώρινας).

Οι Βούλγαροι διανοούμενοι μιλούν και για καταστροφές τάφων, εκκλησιών και άλλων μνημείων.

Σημειώστε ότι πριν από περίπου δώδεκα χρόνια η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν δίστασε, με το πρόσχημα της αναπαλαίωσης, να εξαφανίσει κυριολεκτικά από τον ελληνικό ναό του Αγίου Δημητρίου, τον πιο ιστορικό της περιοχής, πολλά στοιχεία που «έδειχναν» Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε επίσης, πως στο ιστορικό ελληνικό νεκροταφείο στο Μπούκοβο, ένα χιλιόμετρο από το Μοναστήρι, οι τάφοι έχουν εντελώς καταστραφεί.

Τέλος, στην επιστολή αναφέρεται πως η σκοπιανή κρατική τηλεόραση μεταδίδει εκπομπή του επισκόπου της ψευτομακεδονικής εκκλησίας Στεφάν, που υβρίζει ανεπίτρεπτα τον Μητροπολίτη Γιοβάν Βραβισκόφσκι, καταφεύγοντας σε πολλά υπονοούμενα.

Ο Γιοβάν κατέφυγε πριν από δύο εβδομάδες στην Βουλγαρία και οι αρχές των Σκοπίων προσπάθησαν μέσω της Ιντερπόλ να πετύχουν την έκδοσή του, κάτι που τελικά αρνήθηκε η Σόφια.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: