"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ποτοαπαγόρευση µε... µαντίλα

Νέο µέτωπο διαµάχης άρχισε στην Τουρκία µεταξύ του κυβερνώντος Κόµµατος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των κοσµικών εξαιτίας του νέου κανονισµού για περιορισµούς στις πωλήσεις αλκοόλ. Οι κοσµικοί κατηγορούν και πάλι την κυβέρνηση ότι έχει µυστική ατζέντα και οδηγεί την τουρκική κοινωνία προς τον ισλαµισµό.

«Η κυβέρνηση πραγµατοποιεί έφοδο για επιβολή νέου στυλ ζωής µε αναφορά τη θρησκεία», σχολιάζει ο Γκιουνγκιόρ Μενγκί της «Βατάν», ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό επιµένει ότι περιορισµοί πώλησης αλκοόλ γίνονται µεθοδικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύµφωνα µε τον νέο κανονισµό για τη ρύθµιση της αγοράς του καπνού και του αλκοόλ, πλέον θα χρειάζεται άδεια από τις σχετικές Αρχές για την πώληση ή προσφορά του σε δηµόσιους χώρους. Σύµφωνα µε την ερµηνεία αυτής της ρύθµισης, δεν θα µπορεί κάποιος να καταναλώσει αλκοόλ σε παραλία, σε πισίνα ή στην άκρη του δρόµου. Επίσης οι εταιρείες που έχουν σχετική άδεια θα πρέπει να προσφέρουν αλκοόλ µόνο στους χώρους τους οποίους έχουν δηλώσει ως εργασίας, κάτι που σηµαίνει ότι οι εταιρείες catering δεν θα µπορούν να σερβίρουν αλκοόλ όπου πραγµατοποιούνται εκδηλώσεις και κοκτέιλ πάρτι. Στα µπακάλικα το αλκοόλ θα πρέπει να φυλάγεται σε κλειστά ντουλάπια για να µην το βλέπουν τα παιδιά. Επίσης σε εκδηλώσεις στις οποίες συµµετέχουν νέοι κάτω των 24 χρονών δεν θα προσφέρεται αλκοόλ.

«Το κράτος προστατεύει τους νέους από ό,τι είναι βλαβερό», απάντησε στις κατηγορίες ο Ταγίπ Ερντογάν. οι κοσμικοι βλέπουνέναν ακραίο συντηρητισµό να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Τουρκία. Δίνουν το παράδειγµα της Σαµψούντας όπου µια ψυχολόγος έχασε τη δουλειά της επειδή πήγε στο γραφείο µε κοντή φούστα. Ή της Μερσίνας όπου σε ένα λύκειο απαγορεύτηκε στα κορίτσια και τα αγόρια να πλησιάζουν το ένα το άλλο περισσότερο από 45 εκατοστά. Η πρώτη εφαρµογή του νέου κανονισµού έγινε στο κοκτέιλ της πρεµιέρας µιας νέας τουρκικής ταινίας την εβδοµάδα που µας πέρασε χωρίς να σερβιριστεί αλκοόλ. «Είναι δυνατόν να επιτρέπεται η άδεια οπλοφορίας στα 19 αλλά να απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε νέους κάτω των 24;» διερωτήθηκε ο παραγωγός της ταινίας.

TA NEA

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Αυτούς θέλουμε να τους βάλουμε στην Ε.Ε....
Λεω να βγω απόψε να μεθύσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: