"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τουρκία προς Ε.Ε: Είστε «χριστιανική λέσχη»

Το εξεγερσιακό κλίμα στον αραβικό κόσμο αλλά και την ανασφάλεια στην ΕΕ λόγω λιτότητας και Ευρώ, επιχείρησε να εκμεταλλευθεί ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

Κατά την ομιλία του, κατηγόρησε ευθέως την ΕΕ ότι τείνει να γίνει ένα εσωστρεφές «χριστιανικό κλαμπ» το οποίο δεν εφαρμόζει πια την πολιτική «των ανοικτών θυρών».

Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο Αλί Μπαμπατζάν είπε χαρακτηριστικά ότι «ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ είναι ότι αυτή είναι μια χριστιανική λέσχη».

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός προειδοποίησε δε τους Ευρωπαίους ότι οι λαοί του Ισλαμικού κόσμο παρακολουθούν προσεκτικά να δουν αν η ΕΕ θα ανοίξει τις πύλες της στην Τουρκία.

Ο Αλί Μπαμπατζάν έλαβε κατόπιν τη συμπαράσταση του επικεφαλής της Σουηδικής αντιπροσωπείας, Σουηδού πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του προς την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και είπε χαρακτηριστικά: «έχουμε 400,000 μουσουλμάνους στη Σουηδία, για μένα η ΕΕ δεν είναι θέμα θρησκευτικής συνεργασίας αλλά ένα αξιακό σύστημα που είναι ανοικτό σε όλες τις θρησκείες».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: