"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οχι κλάματα για τους Μεσογειακούς

Απολαύστε ξεφτιλίκια by Geroulanos...
Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ

Μπορεί η όλη ελληνική πολιτική σε σχέση με τους Μεσογειακούς της Λάρισας και του Βόλου να ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος για κλάματα, αλλά τώρα που η ΔΕΜΑ μας απάλλαξε από το περιττό βάρος αυτών των αγώνων, σίγουρα δεν θα κλάψουμε.

Τουλάχιστον οι πολλοί...

Τα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η εν τέλει αναπόφευκτη εξέλιξη, είναι δύο:ανακούφιση, γιατί η χώρα γλίτωσε από νέα άσκοπα χρέη, και αγανάκτηση, γιατί με άλλα πρόσωπα στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, θα μπορούσαμε, ίσως, να είχαμε επιστρέψει εδώ και καιρό (και μάλιστα με σχετική αξιοπρέπεια) τους Αγώνες αντί να μας τους πάρουν τώρα πίσω, επειδή δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε τη διεξαγωγή τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο τότε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, σταθμίζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας, τις δαπάνες διοργάνωσης των Μεσογειακών και το ειδικότερο ενδιαφέρον που είχαν κάποιες άλλες χώρες γι' αυτούς, πρότεινε εγγράφως στον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο ένα σχέδιο απεμπλοκής, που προέβλεπε μεταβίβαση των Αγώνων στη Ριέκα της Κροατίας, με ταυτόχρονη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα τους διοργάνωνε εν καιρώ, ευθύς μόλις της το επέτρεπε η οικονομική της κατάσταση.

Ο Γερουλάνος, όμως, δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να απαντήσει στον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ -πόσω μάλλον να συνεργαστεί μαζί του για την έγκαιρη και ικανοποιητική λύση ενός προβλήματος, που ήταν φανερό ότι θα εξελισσόταν σε «καυτή πατάτα» για τη χώρα. Απ' ό,τι μαθεύτηκε, έκανε, πάντως, μια ιδίαις δυνάμεσι κίνηση προς τη Ριέκα, που όμως δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς ο άνθρωπος (δηλαδή ο Νικολάου) που είχε προετοιμάσει τη συμφωνία, έμεινε στο περιθώριο.

Λίγο καιρό αργότερα ο γ.γ. Α. Π. Μπιτσαξής, σε συνάντησή του με τον Λ. Νικολάου, προέβαλε ως δικαιολογία για την έλλειψη αντίδρασης της κυβέρνησης το πολιτικό κόστος που θα προέκυπτε από τη ματαίωση των έργων σε Βόλο και Λάρισα. Και έτσι φθάσαμε στην προχθεσινή διεθνή αποδοκιμασία, με ψήφους 12-1, από την οποία δεν αποστασιοποιήθηκε ούτε καν η Κύπρος!

Ο μόνος που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, ήταν ο έλληνας εκπρόσωπος Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος επί Ν.Δ. είχε την ατυχή έμπνευση να διεκδικήσουμε αυτούς τους τόσο υποβαθμισμένους αγώνες, που κανείς δεν κατάλαβε τι θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Το έγκλημα, λοιπόν, ξεκίνησε από τη διεκδίκηση, λες και δεν μας έφθαναν όσα σπαταλήσαμε στους τότε πολύ πρόσφατους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Στο χορό, μαζί με τον σύζυγό της, μπήκε, ως άλλη Γιάννα Αγγελοπούλου και η Ντόρα Μπακογιάννη και έτσι, προς στιγμήν το πράγμα πήρε διαστάσεις μικρού 2004.

Από τα μεγαλεπήβολα σχέδια (γήπεδα γκολφ κ.λπ.) που είδαν το φως της δημοσιότητας, δημιουργήθηκαν φόβοι ότι κάποιοι είχαν βρει τη δική τους χρυσή ευκαιρία, αλλά η οικονομική κρίση ενταφίασε, τελικά, φιλοδοξίες και όνειρα... Πράγμα που θα γινόταν πολύ νωρίτερα αν η κυβέρνηση δεν έβαζε το κομματικό της συμφέρον πάνω από το συμφέρον και την αξιοπρέπεια της χώρας.

Μετά την προχθεσινή αφαίρεση των Μεσογειακών, «βαποράκια» του υπουργού Πολιτισμού διακίνησαν την άποψη ότι η πολιτεία δεν ήθελε να φανεί πως επιστρέφει τους Αγώνες λόγω οικονομικών δυσχερειών και θεωρούσε πιο βολικό αυτό που τελικά έγινε· να μας πάρει η ΔΕΜΑ τους Αγώνες!

Πολύ σωστά, γιατί αν βγάζαμε από πάνω μας τους Μεσογειακούς λόγω οικονομικής αδυναμίας, θα ήταν σαν να ομολογούσαμε στη διεθνή κοινότητα προβλήματά μας που εκείνη δεν τα γνώριζε! Και έτσι θα εδημιουργούντο οι προϋποθέσεις να εισβάλει το... ΔΝΤ, να εκχωρηθεί η εθνική μας κυριαρχία και να πέσει στη μαύρη πείνα ο ελληνικός λαός...

Ενώ τώρα, που κατά τον «πρίγκιπα Παύλο» κρατήσαμε το μυστικό μας κρυφό, κανείς δεν πήρε πρέφα τα χάλια μας, οπότε μπορούμε να είμαστε ευτυχείς για όσο καιρό ακόμα θα έχουμε αίμα για να πίνουν τα κοράκια των αγορών.

ΥΓ.: Γλιτώσαμε από τους Μεσογειακούς αλλά όχι και από τα Special Olympics και από την Ολυμπιάδα Κωφών! Και με ανησυχεί ιδιαίτερα που η ξανθιά Γιάννα ισχυρίζεται ότι το 65% του προϋπολογισμού της καλύπτεται από χορηγίες - ελπίζω όχι υπό πτώχευση κρατικών επιχειρήσεων. Εις υγείαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: