"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η αγορά εργασίας στην Ιαπωνία

Σχεδόν το ένα τρίτο των φοιτητών σε ιαπωνικά πανεπιστήμια, που αποφοίτησαν την άνοιξη, δεν έχουν καταφέρει να βρουν μία θέση εργασίας, καταδεικνύοντας έτσι τις μειωμένες ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τους νέους στην Ιαπωνία, την ώρα που οι εταιρείες της χώρας καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ήταν τόσο άσχημα, που ανάγκασαν τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να ανακοινώσουν, ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της έκθεσης, νέα μέτρα για τη βοήθεια των ατόμων που αναζητούν εργασία.

Η κοινή έκθεση των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας έδειξε ότι μόλις το 68,8% των αποφοίτων πανεπιστημίων του περασμένου έτους εξασφάλισαν κάποια θέση απασχόλησης έως την πρώτη Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, αλλά και πτώση 4,9% από την αντίστοιχη περίοδο του 2009. «Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, Γιούκιο Εντάνο.

Τα συγκεκριμένα νούμερα έρχονται σε αντίθεση με τη σταθερή ανάκαμψη που έχει καταγράψει το προηγούμενο έτος ο κλάδος των επιχειρήσεων. Η κατάρρευση της Lehman Brothers και η ύφεση που την ακολούθησε ανάγκασε πολλές ιαπωνικές εταιρείες να προβούν σε επιθετικά προγράμματα αναδιάρθρωσης, τα οποία περιελάμβαναν περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση των προσλήψεων. 

Ωστόσο, χάρη στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, ιδιαίτερα από την Κίνα, εταιρείες όπως η Sony και η Toshiba απολαμβάνουν πλέον ισχυρά κέρδη. Αυτό όμως δεν μεταφράστηκε σε μία ανάλογη αύξηση των προσλήψεων. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, έχει τονίσει ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης και της ανάπτυξης αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο μήνα ένα προσχέδιο προϋπολογισμού ρεκόρ, ύψους 92,4 τρισ. γιεν (836 εκατ. ευρώ). «Ο προϋπολογισμός για το επόμενο οικονομικό έτος περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, τα οποία θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο κ. Εντάνο.

Από την πλευρά του, το υπ. Εργασίας τόνισε ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για τη στήριξη των ανέργων φοιτητών μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους. Το υπουργείο ανακοίνωσε την προσωρινή παράταση του προγράμματος επιδοτήσεως, που είχε εφαρμόσει πέρυσι. Οι εταιρείες μπορούν να λάβουν έως και 100.000 γιεν (905 ευρώ) για διάστημα τριών μηνών για κάθε νέο απόφοιτο που προσλαμβάνουν με συμβόλαιο πλήρους απασχόλησης.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Στην Βιομηχανική Ιαπωνία οπου "μόλις το 68,8% των αποφοίτων πανεπιστημίων του περασμένου έτους εξασφάλισαν κάποια θέση απασχόλησης έως την πρώτη Δεκεμβρίου" και έχουν κινήσει "θεους και δαίμονες" να λύσουν το "πρόβλημα"

Στην Ελλάδα που σχεδόν το 100% των αποφοίτων δεν βρίσκουν δουλειά ουτε μετά απο 10 χρόνια, περιμέναμε (και περιμένουμε) την λύση να πέσει με αλεξίπτωτο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: