"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αυτόν τον Έλληνα τον ξέρατε?

Του Αντωνη Φωκίδη

Ο Ιάσων Ζηργάνος, αξιωματικός του ελληνικού στρατού, υπήρξε ο πρωτοπόρος της μαραθώνιας κολύμβησης στην Ελλάδα.
Γεννήθηκε στον Βόλο το 1909 και ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με την κολύμβηση.
Το Σεπτέμβριο 1949 πέρασε κολυμπώντας τη Μάγχη, σε ακατάλληλη εποχή για τη Μάγχη, κάνοντας έναν ιστορικό αγώνα.
Προηγουμένως, το κανάλι, όπως έγραψε ο ίδιος, το είχαν περάσει μόνο τρεις κολυμβητές: ο Γάλλος Τέμε το 1927, ο Αγγλος Τον Μπλόουερ το 1948 και ο Αιγύπτιος Χασάν Αβδέλ Ρεχίμ το 1948.

Στο βιβλίο του «Πώς πέρασα τη Μάγχη», που έγραψε ο ίδιος, περιγράφει όλη αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία. Το 1950 παραιτήθηκε από τον στρατό, ώστε να διαμένει μόνιμα σε παραθαλάσσιο μέρος για να προπονείται καθημερινά.
Μετά τον άθλο της Μάγχης ο Ζηργάνος οργάνωσε και συμμετείχε με επιτυχία στους αγώνες Ντία - Ηράκλειο, Κρυονέρι - Πάτρα, Καβάλα - Θάσος, καθώς και στον ποταμό Αώο της Ηπείρου. Παράλληλα έκανε για προπόνηση τις διαδρομές Τήνος - Σύρος, Λευκίμμη (Κέρκυρα) - Ηγουμενίτσα, Ζάκυνθος - Κυλλήνη, ενώ στην Αθήνα έκανε τη διαδρομή Εδεμ - Καστέλα για καθημερινή άσκηση.

Στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια ο Ζηργάνος πέρασε τη Μάγχη άλλες 4 φορές (1950, 1951, 1954, 1959). Εκανε επίσης 2 φορές τον γύρο της νήσου Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, από 2 φορές το πέρασμα του Βοσπόρου, του Νείλου και της λίμνης Γουίντερμερ στη Σκοτία, ενώ κολύμπησε με επιτυχία και στην Ιταλία (Κάπρι - Νάπολη) και στον Καναδά (λίμνη Οντάριο).

Το 1959 μετά το 5ο πέρασμα της Μάγχης επιχείρησε να κολυμπήσει από την Ιρλανδία στη Σκοτία. Αφού πάλεψε επί 17 ώρες με τα θαλάσσια ρεύματα και τα κύματα και έφτασε κοντά στην ακτή, χάθηκε μέσα στα παγωμένα νερά της παλίρροιας.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: