"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρόστιμα 15.000 ευρώ την ημέρα αν δεν αναγνωριστούν τα κολέγια


Προς την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κολεγίων, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, οδεύει η χώρα μας, αφού με τη λήξη της χρονιάς αρχίζουν να «τρέχουν» πρόστιμα της τάξεως των 15.000 ευρώ την ημέρα, για τη μη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.

«Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2005/36 έληξε πριν από δύο χρόνια. Για τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε απολύτως τίποτα, ούτε πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ούτε μετά από αυτή, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πληρώσει η χώρα μεγάλο πρόστιμο και να τρωθεί η εικόνα της διεθνώς», δηλώνει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαμντοπούλου, η οποία τώρα καλείται να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» σχετικά με τη λειτουργία των κολεγίων αλλά και την αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν.

Αύριο η υπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό και την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει πιθανότατα τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το πολύπλοκο αυτό ζήτημα, το οποίο και πάλι θα προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επαγγελματικών φορέων.

Ηδη το ΤΕΕ ζητεί από το υπουργείο να επανεξετάσει το όλο θέμα στη βάση μιας συνολικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων των ΑΕΙ.

Πάντως με τη νέα χρονιά όσα κολέγια πληρούν τις προϋποθέσεις θα ξαναπάρουν τις άδειές τους, αφού το υπουργείο δεν θα αλλάξει τον νόμο (θα κάνει μόνο βελτιώσεις), αλλά θα εξετάσει από την αρχή τους φακέλους που είχαν υποβάλει τα 33 κολέγια.

Οσο για τους ιδιοκτήτες των κολεγίων, την Παρασκευή θα αποφασίσουν αν θα κινηθούν επίσης νομικά, μετά την ανάκληση των αδειών τους.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: