"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η διαφθορά

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

(...) Σε παλιότερο χρονογράφημα μου είχα μεταφέρει και μια «κουβέντα» μου μ΄ έναν άνθρωπο της πιάτσας. Τον φίλο μου τον Δημητράκη
«Ό,τι και να κάνει ο Γιώργος ή όποιος Γιώργος, η επιτυχία δεν πρόκειται να έρθει. Θα βγούμε από τα βαθιά, όπου πνιγόμαστε, μόνον όταν φέρουμε δημόσιους λειτουργούς από την αλλοδαπή! Όπως εισάγουμε ιχθύς από το Μαρόκο και τη Σενεγάλη, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τους δημόσιους λειτουργούς.
Τελώνες, φαρισαίους, εφοριακούς, υπαλλήλους της Πολεοδομίας κ.λπ. Είμαστε όλοι κλέφτες! Λωποδύτες! Λαδώνουμε, λαδωνόμαστε, κτίζουμε αυθαίρετα, ανάβουμε φωτιές, μολύνουμε θάλασσα και αέρα, νοθεύουμε τρόφιμα, δεν καταλαβαίνουμε Χριστό!»
.

Και ήρθαν οι εφημερίδες της Τετάρτης για να επιβεβαιώσουν του λόγου- του Δημητράκη- το αληθές. Και να εξηγήσουν τα αίτια της δεινής οικονομικής μας κατάστασης, για την οποία μίλησε ο Πεπελάσης:
«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στη διαφθορά»!
«Η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια, η Τουρκία και η Κοσταρίκα είναι λιγότερο διεφθαρμένες από τη χώρα μας, που έπεσε εφέτος ακόμα πιο χαμηλά στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας!».

Αλλά δεν είναι μόνον ο δημόσιος τομέας διεφθαρμένος. Διεφθαρμένοι είναι και όλοι, σχεδόν, οι Έλληνες πολίτες. Με πρώτους τους πολιτικούς. Που «τα παίρνουνε» στην πλειονότητά τους, από πλούσιους επιχειρηματίες για να αντιμετωπίσουν, τάχα, τις προεκλογικές τους δαπάνες, τις αντιμετωπίζουν, βάζουν και ένα σημαντικό ποσόν στην τσέπη και ύστερα, κοροϊδεύοντας την κοινωνία, καταθέτουν στη Βουλή ένα ψευδέστατο πόθεν έσχες και είναι εντάξει! Και αν κλέψουν, «διευκολύνουν», κάνουν τα «στραβά μάτια» για κάτι παράνομο όσο είναι υπουργοί, δεν πάνε φυλακή! Η φυλακή είναι μόνο για τους ψιλικατζήδες!

Ας φύγουμε όμως από τους πολιτικούς και ας περάσουμε στους «καθημερινούς» εργαζόμενους: Ποιος υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μαραγκός, χτίστης, πλακάς, ηλεκτρονικός, λιανοπωλητής έδωσε ποτέ απόδειξη στον πελάτη για τα λεφτά που εισέπραξε;

Τη νύφη, στην Εφορία, την πληρώνουν πάντοτε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που δεν μπορούν «να κρύψουν» ούτε ένα ευρώ! Και ο φόρος τους καταβάλλεται προκαταβολικά- στην πηγή!

Και οι επιστήμονες όμως, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ., δίνουν «δελτία παροχής υπηρεσιών;». Δύο στους δέκα το κάνουν- και πολλούς λέω. Και ας μην προχωρήσω στους μεγαλοεπιχειρηματίες, με τα κότερα, τα αεροπλάνα και τις βιλάρες και βέβαια τουςδεκάδες- λογιστές και παραλογιστές, τις μητρικές και θυγατρικές εταιρείες και τρέχα γύρευε!

Έχει σκληρή δουλειά να κάνει ο Παπανδρέου, μέχρις ότου η Ελλάδα κατορθώσει να πλησιάσει- τρόπος του λέγειν- τη Δανία ή τη Σουηδία, που ονειρεύεται. Χώρες, που είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες σε όλο τον κόσμο...
πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: