"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι "φορο-καταδότες" του σήμερα


Των
ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ,
ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΡΜΗΓΚΑ
«Θα σας δώσουμε τα μεγαλύτερα ψάρια της φοροδιαφυγής και θα σας αποκαλύψουμε πώς γίνονταν οι κομπίνες και με τι ανταλλάγματα, αν μας εγγυηθείτε ότι δεν θα μας βάλετε στο... ψυγείο», λένε οι κουκουλοφόροι της νέας εποχής σε κρυφές και κατ' ιδίαν συναντήσεις που επιδιώκουν και πραγματοποιούν με υπηρεσικούς παράγοντες που θέλουν να βοηθήσουν το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για στελέχη της παλιάς διακυβέρνησης που υπηρέτησαν σε θέσεις «κλειδιά» και χειρίστηκαν οι ίδιοι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίοι δηλώνουν τώρα πρόθυμοι να «καρφώσουν» τους πάντες και τα πάντα, αρκεί να διατηρήσουν την καρέκλα τους και τα οφίτσιά τους.

Εις μάτην, όμως, οι εξαιρετικά αποκαλυπτικές πληροφορίες που μεταφέρονται. Ολόκληρος ο μηχανισμός παρακολούθησης εσόδων και είσπραξης φόρων παραμένει σε αχρησία εξαιτίας της «αρρυθμίας» που επικρατεί στους κόλπους της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου, καθώς τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει, όπως λένε, αν δεν υπάρχει εντολή από τους διοικητικούς προϊσταμένους, που δεν είναι άλλοι από τους μη υπάρχοντες γενικούς γραμματείς και τον υφυπουργό Οικονομικών.

Ακαθόριστες αρμοδιότητες
Η μεγάλη αρρυθμία οφείλεται βασικά στο ότι 50 ημέρες μετά τις εκλογές ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη.
Ετσι, παρά το γεγονός των συγκεκριμένων καταγγελιών για υποθέσεις τεράστιας φοροδιαφυγής και παντελώς «ύποπτες» ρυθμίσεις μεγάλων εταιρειών -ιδιαίτερα στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών-, οι προσπάθειες επανελέγχου προσκρούουν σε κλειστά συρτάρια που μπορούν να ανοίξουν μόνον με εντολές πολιτικών προϊσταμένων.

Το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα στα δημόσια Ταμεία.

Η εικόνα κατάρρευσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού συνεχίζεται και μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Τα έσοδα στο διάστημα 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου του 2009 εμφανίζονται μειωμένα κατά 15%, καθώς οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτές υποθέσεις με την εφορία εμφανίζονται το ίδιο αδιάφοροι και απρόθυμοι να πληρώσουν, ωσάν να μην έχει αλλάξει τίποτε σε επίπεδο πολιτικής διακυβέρνησης.
Τούτων δοθέντων, οικονομικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την κυβέρνηση στο θέμα αύξησης των εσόδων, με αποτέλεσμα να τείνει να παγιωθεί τάση συρρίκνωσης των εσόδων ένα μήνα πριν αρχίσει η εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού που, σημειωτέον, προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 7,2%...

Οπως τονίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν χιλιάδες υποθέσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και Κεφαλαίου, δηλ. μεταβιβάσεις, δωρεές ακινήτων κ.λπ.

Η τελευταία χρήση που παραγράφεται είναι αυτή του 2000 και προηγούμενων ετών οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί. Τα σημειώματα που έχουν σταλεί από τις ΔΟΥ στους υποχρέους πριν από την πολιτική αλλαγή δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Μόλις το 3% των φορολογουμένων προσέρχεται στις εφορίες προκειμένου να υποβληθεί σε έλεγχο καθότι οι δηλώσεις που υπέβαλαν είναι προσωρινές.

Οι υποθέσεις παραγράφονται, σύμφωνα με παράταση που έδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον Μάιο του 2010. Πλην όμως πρόκειται για μεγάλες υποθέσεις με τεράστιες γραφειοκρατικές διατυπώσεις, δηλ. προσκλήσεις, συμβιβασμούς, επανελέγχους κ.ο.κ. και θεωρείται βέβαιο ότι οι 5 μήνες δεν επαρκούν.

Καυτοί φάκελοι φαίνεται να κρύβονται στα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα που ως αρμοδιότητά τους έχουν τους ελέγχους μεγάλων φορολογικών υποθέσεων και επιχειρήσεων. Οι υποθέσεις αυτές παραμένουν απόρρητες και ανοίγουν προς επανέλεγχο μόνον ύστερα από εντολή των πολιτικών προϊσταμένων.

Είναι κοινό μυστικό -και επιβεβαιώνεται και από τους «φοροχαφιέδες», ότι όλες οι μεγάλες υποθέσεις που είχαν «ζουμί» (δηλ. σημαντικό φορολογικό αντικείμενο) δίδονταν, κατά παράδοση, σε εφοριακούς-ελεγκτές που είχαν την αμέριστη εμπιστοσύνη των πολιτικών προϊσταμένων τους. Στους άλλους, δηλ. στους μη αρεστούς ανετίθεντο π.χ. ο έλεγχος των οικονομικών του Εθνικού Θεάτρου, του ΟΣΕ κ.λπ.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θέλουν την ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού μιλούν για την ανάγκη να διαταχθεί άμεσα επανέλεγχος των φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας τριετίας στα ελεγκτικά κέντρα.

«Πάρτι» φοροαποφυγής

«Πάρτι» φοροαποφυγής όμως φαίνεται να έγινε και στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο πριν η Νέα Δημοκρατία αποχωρήσει από την εξουσία.

Με προσθήκη τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο απηλλάγησαν από την υποχρέωση καταβολής της έκτακτης εισφοράς (που επιβλήθηκε σε όσους είχαν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ) οι διπλωματικοί υπάλληλοι. Ενώ πλείστοι όσοι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που αποκτούν εισόδημα στο εξωτερικό δεν απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά.

Ετσι, π.χ. προσήλθε παραπονούμενος σε ΔΟΥ ταξίαρχος στην ελληνική αποστολή του Αφγανιστάν για την έκτακτη εισφορά που του επιβλήθηκε.
ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: