"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ούτε λέξη!

Του ΛΕΥΤΕΡΗ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Νέα Δημοκρατία σε λίγο θα έχει καινούργιο αρχηγό. Μου έχει κάνει, όμως, μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία του κόμματος, κανείς από τους υποψηφίους και τους προσκείμενους, κανένα στέλεχος, πρώην υπουργός κ.λπ., δεν βγήκε να πει έστω και μια λέξη για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα: την Παιδεία, την Υγεία, την ανεργία, το Ασφαλιστικό, το μαύρο χάλι της οικονομίας.
Οι πάντες δεν έχουν μάτια για τίποτ΄ άλλο, εκτός από τα «εσωτερικά» τους. Για τα οποία, ο ένας «δαγκώνει» τον άλλο, με ευθείες βολές, δολοφονικούς υπαινιγμούς, «παραστάσεις» στην τηλεόραση! Χάριν της ενότητας!

Είναι κρίμα. Και ντροπή. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μια ταμπέλα, μια σφραγίδα, ένας τίτλος. Είναι μια πολιτική δύναμη, που αντιπροσωπεύει τους μισούς Έλληνες και κυβέρνησε τον τόπο τα τελευταία πεντέμισι χρόνια! Τι λέει, λοιπόν, αυτή η μεγάλη πολιτική δύναμη στα εκατομμύρια των οπαδών της, για το σήμερα και για το αύριο; Δεν λέει, δυστυχώς, τίποτα! Αποφεύγει και να ψελλίσει μια επιφανειακή, έστω, κριτική, για το ποια ήταν η αιτία που υπέστη στις 4 Οκτωβρίου την πιο δεινή ήττα της ιστορίας της!

Όσοι μιλάνε, από τους κορυφαίους ώς τους μεσαίους, τους συνδικαλιστές και τους «οπλαρχηγούς», ψιθυρίζουν κάτι μισόλογα για «συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη». Ωραία εφεύρεση αυτές «οι συμπεριφορές που πλήγωσαν»! Σαν να μην έχουν καταλάβει οι άνθρωποι ότι τα ολέθρια σφάλματα στην οικονομική πολιτική, το Βατοπέδι, οι κουμπάροι, οι άνεργοι, η καταλήστευση των Ταμείων, η αλαζονεία, το «καουμποϊλίκι» και τόσα άλλα, φταίνε για την καταβύθιση του κόμματος και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, με 10,5 μονάδες διαφορά! Δεν είναι, όμως, ανόητοι, για να μην έχουν αντιληφθεί για ποιους λόγους ήρθε η συντριβή.

Γνωρίζουν τους λόγους. Αλλά τους κρατάνε για τον εαυτό τους. Και μόλις εμφανισθεί κάπου ο Καραμανλής, σκύβουν και τον προσκυνάνε!

Όποτε ο πρώην πρωθυπουργός βγάζει λόγο, το χειροκρότημα των στελεχών πάει σύννεφο! Μα, ο Καραμανλής δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος της ήττας; Ο ίδιος το παραδέχτηκε καθαρά και έσπευσε να παραιτηθεί. Γιατί, λοιπόν, κανείς απ΄ όλους αυτούς τους επιφανείς κυρίους, που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν την Ελλάδα, δεν βρίσκει το θάρρος, δεν έχει την τόλμη, να πει δυο κουβέντες, δημόσια, για τον Καραμανλή και τα λάθη του; Οι «συμπεριφορές που πλήγωσαν» είναι ένα σχήμα λόγου, για να μην μπει η τσιμπίδα στη χόβολη και βγάλει στην επιφάνεια τα αναμμένα κάρβουνα. Που καίνε.

Και από την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να επαναπαύεται στις δάφνες της νίκης του!
Ρώτησα έναν «πράσινο» βουλευτή που είναι στα μέσα και στα έξω της κυβέρνησης, «πώς τα βλέπεις τα πράγματα;». Και μου απάντησε με τον στίχο του Μ. Ρασούλη, «όλα αλλάζουνε, αλλά τα ίδια μένουν»! Περνάνε οι μέρες, περνάνε οι εβδομάδες, αλλά «λάδι λάδι κι από τηγανίτα τίποτα!». Τι περιμένει ο Γιώργος; Με την απίστευτη δύναμη που του έδωσε ο λαός, μπορεί να προχωρήσει στις μεγάλες τομές που χρειάζεται η Ελλάδα. Σε όλα τα επίπεδα. Γιατί δεν βάζει φωτιά στα τόπια;

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο Παπανδρέου. Είναι ο λαός του. Η Ν.Δ. δεν είναι ο πρόεδρός της. Είναι ο λαός της. Και ο λαός, κάθε πλευράς, αγωνιά.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: