"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μαζική σφαγή δημοσιογράφων

Τη μεγαλύτερη μαζική σφαγή δημοσιογράφων κατήγγειλε χθες οργάνωση υπέρ της ελευθεροτυπίας, αφού τουλάχιστον 23 άνθρωποι του Tύπου είναι μεταξύ των 46 θυμάτων πολιτικής βεντέτας στις Φιλιππίνες.
Δύο επαρχίες της χώρας τέθηκαν από την κυβέρνηση Αρόγιο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς η χώρα δονείται από τη χειρότερη προεκλογική βία στην ιστορία της. Αστυνομία και στρατός ανακάλυψαν 22 σορούς σε μαζικό τάφο.
Σκάβοντας με γυμνά χέρια, βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα.

Τα θύματα είχαν γαζωθεί δεκάδες φορές με σφαίρες, αλλά είχαν δεχτεί και πλήγματα με ματσέτες. Τα χέρια αρκετών εκ των απαχθέντων είχαν δεθεί, ενώ ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγεται και μια έγκυος. Τα θύματα είχαν ταφεί βιαστικά σε ένα λόφο στην επαρχία Μαγκιντανάο.
Εκατό ένοπλοι απήγαγαν την ομάδα των δημοσιογράφων καθώς περνούσε από την πόλη Αμπουτουάν. Την απομάκρυναν από την εθνική οδό και την εξολόθρευσαν. Δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί είχαν σκοπό να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις επαρχιακές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Ηταν υποστηρικτές της οικογένειας Μανγκουνταντάτου, ο ηγέτης της οποίας, Εσμαέλ επιθυμούσε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του κυβερνήτη, που κατέχει σήμερα ο Ντάτου Αντάλ Αμπατουάν, επικεφαλής της δεύτερης ισχυρότερης πολιτικής οικογένειας στην περιοχή.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σφαγή δημοσιογράφων στα χρονικά» δήλωσε η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», που εδρεύει στο Παρίσι. Η περιοχή των νότιων Φιλιππίνων στενάζει από τις πολιτικές βεντέτες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει εξέγερση ισλαμιστών αυτονομιστών.

ΠΗΓΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: