"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βρετανος Στρατηγός ζητά να δικαστεί ο Τ. ΜΠΛΕΡ για ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Του ΛΑΜΠΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗ

Η συνεχιζόμενη έρευνα για τις συνθήκες συμμετοχής της Αγγλίας στην εισβολή και στον πόλεμο στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι, όπως την έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, δεν έχει την εξουσία να αποδώσει ευθύνες, εξελίσσεται σε μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα δίκη του Τόνι Μπλερ

Οι αποκαλυπτικές μέχρι τώρα καταθέσεις αξιόπιστων πολιτικών και στρατιωτικών επιβεβαιώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έσυρε την Αγγλία στην εισβολή στο Ιράκ «λέγοντας συνεχώς ψέματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ» και φιμώνοντας τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης λόρδο Γκόλντσμιθ, ο οποίος είχε γνωματεύσει επίσημα ότι η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ δεν θα είχε καμία νομική στήριξη.

Σχετικά με αυτό το θέμα η εφημερίδα «Σάντεϊ Μέιλ» έφερε στη δημοσιότητα επίσημο έγγραφο που αποκαλύπτει ότι οκτώ μήνες πριν από τη στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ ο λόρδος Γκόλντσμιθ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν με στρατιωτική εισβολή θα ήταν παράνομη και θα αποτελούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αντίδραση τότε του Τόνι Μπλερ ήταν να απομονώσει και ουσιαστικά να φιμώσει τον λόρδο Γκόλντσμιθ, να τον αποκλείσει από τις κυβερνητικές επιτροπές που συζητούσαν το θέμα του Ιράκ, ενώ επηρέασε τα μέσα ενημέρωσης να «αποσιωπήσουν» τις αντιρρήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.
Ο λόρδος Γκόλντσμιθ σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Σάντεϊ Μέιλ» είχε εξοργισθεί με τη μεταχείριση που είχε από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ, απείλησε πολλές φορές να παραιτηθεί και έχασε 18 κιλά από τη στενοχώρια που του προκάλεσε το θέμα αυτό.

Τον Τόνι Μπλερ έκαψε και η κατάθεση του Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, την περίοδο των στενών σχέσεων Τζορτζ Μπους - Τόνι Μπλερ και του σερ Κρίστοφερ Μέγερς, ο οποίος είπε ότι έναν χρόνο πριν από την εισβολή οι δύο αυτοί ηγέτες «συμφώνησαν με τα ματωμένα χέρια τους τον πόλεμο στο Ιράκ».

Ενας από τους πλέον διακεκριμένους Βρετανούς στρατιωτικούς, ο απόστρατος στρατηγός σερ Μάικλ Ροζ, πρώην διοικητής της στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Βοσνία, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» ζητεί την παραπομπή του Τόνι Μπλερ σε δίκη για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Αποκαλύπτει, ότι δυο εβδομάδες πριν από την εισβολή στο Ιράκ, οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας είχαν αναφέρει στη βρετανική κυβέρνηση ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν είχε αποσυνδέσει όποια χημικά όπλα είχε.

Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός αγνόησε αυτό το γεγονός και προχώρησε στη συμμετοχή της χωράς του στον πόλεμο.
«Οι ισχυρισμοί τότε της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η Αγγλία κινδύνευε από τους πυραύλους του Σαντάμ Χουσεϊν ήταν αστείοι, οι πύραυλοί του μόλις μπορούσαν να χτυπήσουν τις στρατιωτικές μας βάσεις στη Δεκέλεια στην Κύπρο», γράφει στο άρθρο του ο Βρετανός στρατηγός. Και το άρθρο του σερ Μάικλ Ροζ καταλήγει:
«Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει προκαλέσει οικονομική καταστροφή στην Αμερική και στην Αγγλία και είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τη διεθνή τραπεζική κρίση. Και φυσικά έχει καταστρέψει μια μεγάλη χώρα, το Ιράκ με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια κόσμου να έχουν χάσει τα σπίτια τους. Ο λαός της χώρας μας, της Αγγλίας, έχει κάθε δικαίωμα να απαιτήσει την παραπομπή του Τόνι Μπλερ σε δίκη για εγκλήματα πολέμου. Εμείς στην Αγγλία έχουμε παράδοση οι ηγέτες μας να λογοδοτούν όταν παρασύρουν τη χωρά στην καταστροφή. Το 1756 όταν ο ναύαρχος Τζον Μινγκ ηττήθηκε από τους Γάλλους και έχασε το νησί Μινόρκα, έξι πεζοναύτες τον εκτέλεσαν πάνω στη φρεγάτα «Μονάρχης» που διοικούσε.
Οταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ως υπουργός Αμυνας πήρε την καταστροφική απόφαση για την αποστολή συμμαχικού στρατού στην Καλλίπολη εναντίον των Τούρκων, ζήτησε να υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή του πολέμου όπου θα έβρισκε βέβαιο θάνατο.
Γι αυτό πιστεύω ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στη δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα και να επικρατήσει η δικαιοσύνη, ο Τόνι Μπλερ και όσοι συνεργάτες του και αξιωματούχοι αποφάσισαν την συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο στο Ιράκ πρέπει να αντιμετωπίσουν το δικαστήριο με τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου.
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: