"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου ίδρυσαν 108 κινηματογραφιστές

«Ιδρυθήκαμε!», είπε ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος, εκ των βασικών συντελεστών της κίνησης των κινηματογραφιστών στην ομίχλη για την ίδρυση της Ακαδημίας Ελληνικού Κινηματογράφου.

«Συχνά πρέπει να πιέζουμε τα πράγματα για να υπάρξει αποτέλεσμα και βέβαια οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι αυτών μας των πράξεων», τόνισε ο Μαζωμένος. «Φυσικά η κίνηση γίνεται γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε το υπουργείο πότε θα αποφασίσει να προχωρήσει σε κάτι ανάλογο. Με την ίδρυση της Ακαδημίας αυτό θέλουμε να πετύχουμε, να μπορούμε δηλαδή να κάνουμε πράγματα από μόνοι μας».

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σε γκαλερί της οδού Αθήνας, από τον πυρήνα των κινηματογραφιστών στην ομίχλη (όπως οι σκηνοθέτες Βασίλης Μαζωμένος, Μάρκος Χολέβας, Δημήτρης Αθανίτης, οι παραγωγοί Κωνσταντίνος Μωριάτης, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος) ανακοινώθηκε η Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου.
108 τα ιδρυτικά μέλη, ανάμεσά τους σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί, ηθοποιοί, διευθυντές φωτογραφίας, κριτικοί κινηματογράφου, μοντέρ, συνθέτες, σκηνογράφοι, ηχολήπτες, καθώς και 4 επίτιμα μέλη, ο Κώστας Γαβράς, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Ντίνος Κατσουρίδης και ο Μιχάλης Κακογιάννης.
Η Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου είναι αστική μη κερδοσκοπική και θα εκλέξει το πρώτο της 9μελές Δ.Σ. στις 21 Δεκεμβρίου, αφού αναμένεται να προστεθούν κι άλλα μέλη («γύρω στους 200», όπως λέει ο Μαζωμένος). Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι τα 5.400 ευρώ από τις εισφορές των ιδρυτικών μελών (50 ευρώ έκαστος), ενώ πάντα καλοδεχούμενες θα είναι εισφορές, χορηγίες, επιχορηγήσεις κ.ά. από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

Κυριότεροι σκοποί (από τους 5 συνολικά) της Ακαδημίας είναι η παρέμβαση σε δημόσιες αρχές και θεσμικά όργανα, η εκπαίδευση επαγγελματιών στην κινηματογραφική τέχνη και, φυσικά, τα ετήσια βραβεία.

Τα τελευταία θα δίνονται βάσει των ξένων ακαδημιών και δεν θα είναι χρηματικά. Στα μέσα Ιανουαρίου θα ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες (3 για τις κατηγορίες μεγάλου μήκους και 5 για τις μικρού μήκους), ενώ στα μέσα Μαρτίου θα διεξάγεται η απονομή. Για το 2010 η απονομή θα γίνει στην Αθήνα, όμως τα επόμενα χρόνια θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα (η ταινία επίσης θα στέλνεται στα υποψηφία Όσκαρ ξενόγλωσσης).

«Είμαστε οι ουσιαστικοί συνομιλητές της κινηματογραφικής τέχνης», βροντοφώναξαν χθες το μεσημέρι οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη. Και είναι αποφασισμένοι να πετύχουν.

πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: