"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Για τη... γυναίκα του Καίσαρα

Της Σίλας Αλεξίου

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ πολίτης, με πίστη στους θεσμούς. Μέχρι πρότινος εμπιστευόταν και τη Δικαιοσύνη.
Ιδιαίτερα. Θα ήθελε να συνεχίσει να δηλώνει την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες δικαστές, αλλά...


Πώς;
Η ιστορία εκτυλίσσεται στα πολυτελή γραφεία ανωτάτου δικαστηρίου, όπου ένα τηλέφωνο- της γραμματείας συγκεκριμένου τμήματος χτυπάει σχεδόν καθημερινά. Η ίδια φωνή υποβάλλει την ίδια ακριβώς ερώτηση. Δεν εκλιπαρεί για ευνοϊκή μεταχείριση. Ζητεί να μάθει το αυτονόητο. Αν δημοσιεύθηκε η απόφαση που τον αφορά. Κάθε μέρα, εδώ και τέσσερις τουλάχιστον μήνες, λαμβάνει την ίδια ακριβώς απάντηση. «Όχι».

Η απόφαση ασφαλώς έχει ληφθεί. Σε διάσκεψη που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο! Ο ίδιος δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα. Περιμένει στωικά, ως νομοταγής πολίτης, να την πάρει στα χέρια του όταν λάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου.

Πότε θα συμβεί αυτό; Ουδείς γνωρίζει.

Ούτε καν ο πρόεδρος που την κρατάει στο συρτάρι του τόσον καιρό, ενώ την ίδια ώρα (ως μέλος της Ολομέλειας), ενδεχομένως ψηφίζει υπέρ της αποπομπής από το Σώμα κατώτερων από τον ίδιο δικαστών για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων... Αντίδικος του απελπισμένου πολίτη είναι μια τράπεζα. Γεγονός άνευ σημασίας... αλλά το αναφέρουμε για την πληρότητα του ρεπορτάζ. Το οικονομικό αντικείμενο της διαφοράς τεράστιο. Τα προηγούμενα δικαστήρια έχουν δικαιώσει τον αδύναμο πολίτη. Υπέρ του έχει ταχθεί και ο εισηγητής.

Πληροφορίες λένε ότι ούτε το τμήμα, του οποίου προΐσταται ο εν λόγω πρόεδρος, πτοήθηκε από τη δύναμη του ισχυρού διαδίκου.

Φαίνεται πως το δίκιο είναι αναφανδόν με το μέρος του πολίτη.

Ποιος λοιπόν- εκτός του αντιδίκου του- δεν είναι; Ποιος, γιατί και με ποιο δικαίωμα παίζει με τη ζωή του; Πρωτοδίκες και εφέτες υποχρεούνται εκ του νόμου να εκδίδουν αποφάσεις- σε αστικές υποθέσεις- εντός οκταμήνου. Αν αποδειχθούν ασυνεπείς (με την προϋπόθεση ότι η Επιθεώρηση κάνει τη δουλειά της) υφίστανται κυρώσεις. Τους ανώτατους δικαστές - αλήθεια- ποιος τους ελέγχει;

«Κανείς» απαντούν οι γνωρίζοντες.
Η συνείδησή τους; Ίσως. Επειδή όμως το δικαιικό μας σύστημα θέλει απτές αποδείξεις και η... γυναίκα του Καίσαρα παραμένει διαχρονική αξία, ας ρίξει ο κ. Καστανίδης μια ματιά και στα ψηλά...


ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: