"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κλέφτες και αστυνόμοι του στοιχήματος

Του Φ. Συρίγου

Παγερά αδιάφορο με αφήνουν οι νέες διεθνείς αποκαλύψεις για στημένα ποδοσφαιρικά ματς στο προκαθορισμένο στοίχημα.
Τι πιο φυσιολογικό, σκέφτομαι, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα των αθλητικών (και όχι μόνο ποδοσφαιρικών) αναμετρήσεων, αποτελούν αντικείμενο τζόγου, να υπεισέρχονται στη διαμόρφωσή τους η συναλλαγή, η κομπίνα και το στήσιμο...

Κι όμως, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί, έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν, όχι μόνο με τις κορόνες τους για τον κίνδυνο που διατρέχει το άθλημά τους να περιπέσει σε ανυποληψία, αλλά και με το αστυνομικό δαιμόνιο που επιδεικνύουν στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους κακούς! Μιλάμε για τη μεγαλύτερη υποκρισία που γνώρισε ο ανθρώπινος νους, από τότε που το αθλητικό αποτέλεσμα άρχισε να παράγει οικονομικό αποτέλεσμα, με συνέπεια τη σημερινή πλήρως εμπορευματοποιημένη μορφή της αθλητικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Γιατί, αν ο κ. Πλατινί και οι υπόλοιποι πρόεδροι των εμπλεκόμενων στο στοίχημα αθλητικών ομοσπονδιών ενδιαφέρονταν πράγματι να υπάρχουν καθαρά αποτελέσματα, τότε, αντί να συνεργάζονται με στοιχηματικές εταιρείες (δηλαδή το λύκο που θέλει να φάει τα... πρόβατα) για την αντιμετώπιση των κομπιναδόρων, θα μπορούσαν να κάνουν το εξής απλό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό: να βγάλουν έξω από το στοίχημα τους αθλητικούς αγώνες. Με άλλα λόγια, να καταργήσουν το στοίχημα και έτσι να έχουμε όλοι το κεφάλι μας ήσυχο!

Αμ δε, όμως. Γιατί το στοίχημα μπορεί από τη μια να προκαλεί διαφθορά και ανυποληψία, αλλά από την άλλη φέρνει λεφτά, στα οποία κανείς δεν έχει τα κότσια να πει «όχι». Και έτσι, ενώ όλοι ξέρουν ποια είναι η αιτία του κακού, κάνουν ότι δεν την αντιλαμβάνονται και, για τα μάτια του κόσμου, επιδίδονται στο τάχα ανηλεές κυνήγι των παρανόμων, οι οποίοι επί της ουσίας ποιους εξαπατούν; Μα, τις... άγιες εταιρείες στοιχημάτων, οι οποίες, για να αποκτήσουν κοινωνικό πρόσωπο, έχουν γίνει παγκοσμίως οι μεγαλύτεροι χορηγοί αθλητικών ομοσπονδιών, πρωταθλημάτων, ομάδων, αθλητών, διαιτητών και γενικά κάθε εμπλεκόμενου στο κατά τα άλλα αμόλυντο αθλητικό σύστημα...

Θα το πω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται: Σ' αυτό τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους υποτιθέμενους εκπροσώπους της νομιμότητας και τα λαμόγια που στήνουν τα ματς για να 'κονομήσουν, προσωπικά είμαι με τα λαμόγια.

Οχι μόνο γιατί με τις κομπίνες τους «τρώνε» το σύστημα, που είναι ό,τι πιο βρόμικο και υποκριτικό παίζει στην πιάτσα, αλλά και γιατί σιγά μήπως ο παγκόσμιος αθλητισμός, που είναι βουτηγμένος ολόκληρος μέσα στην ντόπα, τη σκοπιμότητα και τη συναλλαγή, περίμενε αυτούς τους φτωχοδιαβόλους για να τον διαφθείρουν.

Θα πουν, ίσως, κάποιοι αφελείς: Μα, καλά, και ο κόσμος που παίζει τα λεφτά του στο στοίχημα και πάει άκλαφτος με τις κομπίνες που στήνουν τα λαμόγια;
Μαλακίες.

Πρώτον, γιατί ο κόσμος ηδονίζεται να ψάχνει την κομπίνα για να 'κονομήσει (τη συζητάει στο καφενείο, ελπίζει να την ανακαλύψει στα δεκάδες ειδικά έντυπα, τη βλέπει μέχρι και στον ύπνο του, που λέει ο λόγος...). Και, δεύτερο και σημαντικότερο, γιατί έτσι κι αλλιώς, όποιος περάσει την πόρτα του στοιχήματος, είναι σφαγμένος από χέρι. Πώς να γλιτώσει, άλλωστε, με γκανιότα που ειδικά εδώ στην Ελλάδα, φτάνει μέχρι το 45% και υποχρεωτικές τριάδες αγώνων στις οποίες έχει πιθανότητα κέρδους μία στις 27;

Οπως αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς έπειτα από όλα αυτά τα εγκλήματα που περιέγραψα, όποιος παριστάνει ότι αγωνίζεται για την καθαρότητα του στοιχήματος και την αξιοπιστία των αθλητικών αποτελεσμάτων, είναι για να τον πάρουν με τις πέτρες!


ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: