"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


"Ρέστα" σε στημένες παρτίδες

Γράφει ο ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελληνικής οικονομίας δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, κυβερνήσεων αλλά και τραπεζών (βλ Deutche Bank)

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το προεκλογικό ανέκδοτο με τίτλο «λεφτά υπάρχουν» μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά και για το «μεγάλο στοίχημα» που όπως είπε είναι η αποφυγή της

Σε κάθε είδους στοίχημα, ο «παίχτης» κάτι ρισκάρει, με την προσδοκία να έχει κάποιο όφελος πολλαπλάσιο του «ρίσκου» του. Είτε το δείτε με καθαρά «οικονομικούς» όρους, είτε γενικότερα, αυτή είναι η έννοια του στοιχήματος. Αν εκλείψει η έννοια του ρίσκου αλλά και της προσδοκίας πολλαπλάσιου οφέλους, δεν μιλάμε πια για στοίχημα αλλά για βεβαιότητα και για «στημένο παιχνίδι»

Εδώ λοιπόν με αφορμή το «μεγάλο στοίχημα» του πρωθυπουργού θα ήθελα να θέσω μερικά θεματάκια για να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα

Ο πρωθυπουργός, έχοντας λυμένα απ την πλευρά του όλα τα προσωπικά οικονομικά του προβλήματα αλλά και τα γενικότερα προβλήματα επιβίωσης είναι προφανές ότι στο «στοίχημά» του αυτό λαμβάνει «ηθικό ρίσκο» ποντάροντας την προσωπική του «αξιοπιστία» και το status του προκειμένου αν κερδίσει να λάβει ως αντίκρισμα το πολλαπλάσιο όφελος της ηθικής αναγνώρισής του ως ξεχωριστού ανθρώπου, ως σωτήρα, ως εθνάρχη, αλλά και της προσωπικής ικανοποίησης ότι μας έσωσε. Ακόμα δηλαδή και αν εμείς οι «αχάριστοι» δεν αναγνωρίσουμε το έργο του σε περίπτωση που πετύχει, μόνο και μόνο το αντίκρισμα της προσωπικής του ικανοποίησης ότι βοήθησε θα αποτελεί για αυτόν ανταποδοτικό όφελος για το ρίσκο που πήρε

Το στοίχημα όμως που επικαλείται ο κύριος πρωθυπουργός, ΔΕΝ περιορίζεται σε ΑΫΛΑ ρίσκα, και ΑΫΛΑ κέρδη. Είναι στενότατα συνδεδεμένο ΚΑΙ με ΥΛΙΚΑ ρίσκα και ΥΛΙΚΑ κέρδη. Τους άυλους τίτλους τους βάζει ο πρωθυπουργός. Το ΥΛΙΚΟ ποντάρισμα όμως το βάζουμε εμείς
Είναι δηλαδή σαν να μην γνωρίζουμε χαρτιά, ιππόδρομο ή casino και να εμπιστευόμαστε τα χρήματά μας σε κάποιον «ειδικό» να τα παίξει «αντί ημών» στην τσόχα, στα τετράποδα ή στη ρουλέτα

Για εμάς λοιπόν τους ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ στο στοίχημα του πρωθυπουργού, ΠΟΙΑ είναι ακριβώς τα ρίσκα και ΠΟΙΑ τα προσδοκώμενα οφέλη?

ΠΟΙΟ είναι το ποντάρισμα, και ποια η απόδοση?

Τι περιμένει ο «στοιχηματάκιας» πρωθυπουργός να ποντάρουν τα 2 εκατ. Ελληνες που ζούν κατω από το όριο της φτώχιας?

Τι περιμένει ο ««στοιχηματάκιας» πρωθυπουργός να ποντάρουν οι περίπου 1 εκ. άνεργοι?

Τι περιμένει ο «στοιχηματάκιας» πρωθυπουργός να ποντάρουν οι συνταξιούχοι γέροντες των 400 ευρώ τον μήνα?

Τι περιμένει ο «στοιχηματάκιας» πρωθυπουργός να ποντάρουν οι πλούσιοι μισθωτοί οικογενειάρχες των 2000 ευρώ μικτά? (Το είδαμε και αυτό, με τις πρόσφατες ανοησίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που ευτυχώς κατέφυγε σε άτακτη υποχώρηση , να θεωρούνται «πλούσιοι» οι μισθωτοί των τα 2000 ευρώ μικτά)

Τι περιμένει ο «στοιχηματάκιας» πρωθυπουργός να ποντάρουν οι αγρότες της ρημαγμένης Ελληνικής επαρχίας?

Μιας και ΔΕΝ ήρθε στον τόπο τούτο ως ουρανοκατέβατος σωτήρας, μιας και ο ίδιος έχει ενεργή συμμετοχή στη μετάλλαξη του Ελληνικού λαού από λαό ήθους και αγώνων σε λαό ΤΖΟΓΟΥ, και μιας και ο ίδιος ΔΕΝ μιλάει ξεκάθαρα (και ούτε πρόκειται να μιλήσει ποτέ) για το ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ, θα του πω εγώ τι πρέπει να ποντάρει ο Έλληνας για να κερδίσει ο Ανελλήνιστος το στοίχημα του

ΡΕΣΤΑ πρέπει να ποντάρει ο Έλληνας

ΡΕΣΤΑ οι «επιβιώνοντες φυτοζωώντας», ΡΕΣΤΑ και οι «έχοντες και κατέχοντες»

Για την ξεζουμισμένη 1η κατηγορία, «ρέστα» αποτελεί το κάθε ευρώ που καλείται να βγάλει το κάθε μέλος της ως φακίρης από την άδεια τσέπη του, «ρέστα» όμως πρέπει να ποντάρουν κυριολεκτικά, και οι πραγματικά έχοντες και κατέχοντες, γιατί και αυτοί ως φακίρηδες γέμισαν ασφυκτικά τα πουγκιά κάνοντας ληστρικά κόλπα εις βάρος των πρώτων υπό την ανοχή του κράτους οπερέτα .Οι εξαθλιωμένοι πρέπει να στερηθούν τα λιγοστά ψίχουλα που τους έχουν απομείνει και οι κατέχοντες να αδειάσουν κυριολεκτικά τα σεντούκια τους από τα προϊόντα της διαχρονικής ληστείας που έκαναν εις βάρος των πρώτων

Για πες μου λοιπόν κύριε πρωθυπουργέ εμένα που ΔΕΝ αμφισβητώ το μέγεθος του δικού σου ΑΫΛΟΥ ηθικού ρίσκου , τι έχω να κερδίσω αν ποντάρω τα ρέστα μου στο στοίχημά σου?

Ο κάθε Έλληνας που τον καλείς να ακουμπήσει τα ρέστα του στο στοίχημά σου, τι όφελος έχει να αποκομίσει σε περίπτωση «νίκης»?

ΤΙ ΑΠΟΔΟΣΗ δίνει το στοίχημά σου?

Αν ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ το στοίχημα με τα δικά μας ρέστα, οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ θα περνάνε περισσότερες από 5 με 6 μέρες με «γεμάτο στομάχι» ?

Αν ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ το στοίχημα με τα δικά μας ρέστα, οι «έχοντες» οικογενειάρχες με τα 2000 ευρώ μικτά θα σταματήσουν να κάνουν 2η και 3 δουλειά για να επιβιώσουν?

Αν ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ το στοίχημα με τα δικά μας ρέστα, οι εργαζόμενοι είλωτες του σήμερα θα δούμε έστω και την σύνταξη πείνας των 400 ευρώ πριν χρειαστούμε μαγκούρα για τις μετακινήσεις μας?

Αν ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ το στοίχημα με τα δικά μας ρέστα, οι ακρίτες μας θα σταματήσουν να παίζουν την ζωή τους «κορώνα – γράμματα» λόγω έλλειψης γιατρών και υποδομών υγείας?

Αν ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ το στοίχημα με τα δικά μας ρέστα, εμείς θα πάψουμε να παίζουμε τζόγο έξω απ τις ανύπαρκτες εντατικές, για το ποιος θα σωθεί εις βάρος του άλλου , αν η ζωή μας προσκαλέσει με τη σειρά της στο δικό της στοίχημα?

Αν ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ το στοίχημα με τα δικά μας ρέστα, η κάθε δική μας βόλτα στις ιστορικές πλατείες και γειτονιές που από περιοχές κόσμημα έχουν μετατραπεί σε «γκέτο» εγκληματικότητας, θα πάψει να είναι στοίχημα ζωής και θανάτου?

Αν ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ το στοίχημα με τα δικά μας ρέστα , η κάθε μας συνδιαλλαγή με το τέρας του δημοσίου, θα πάψει να αποτελεί στοίχημα ψυχραιμίας και ιώβειας υπομονής?

Αν ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ το στοίχημα με τα δικά μας ρέστα το κράτος οπερέτα θα αρχίσει να εφαρμόζει τους μόνιμα ανεφάρμοστους και καταπατημένους νόμους?

Αν ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ το στοίχημα με τα δικά μας ρέστα οι λήσταρχοι Τραπεζίτες θα σταματήσουν να παίρνουν τα σπίτια μας έναντι πινακίων φακής υπό την ανοχή του κράτους που διοικείς?

Τι χειρότερο θα πάθουμε αν κρατήσουμε τα ρέστα μας και χρεοκοπήσουμε?
Και γιατί να τα δώσουμε σε εσάς κύριε πρωθυπουργέ να μας τα παίξετε και να μην τα παίξουμε μόνοι μας ή να τα φάμε όπως γουστάρουμε υπό μρφή τελευταίας επιθυμίας πριν το μοιραίο?

Τον πάτο τον πιάσαμε. Που θα πάμε αν κρατήσουμε εμείς τα ρέστα μας και εσείς χάσετε το στοίχημα σας?

Απ την μεταπολίτευση και για 35 χρόνια κάτι τύποι σαν εσάς μας ήπιαν το αίμα σε στημένες παρτίδες παίζοντας τον πλούτο μας «αντί ημών». Στεγνώσαμε

Λάθος στοίχημα έχετε βάλει αυτή τη φορά κύριε πρωθυπουργέ. Άθελά του το ομολόγησε ο αρμόδιος υπουργός σας μιλώντας για «τετραγωνισμό του κύκλου». Ο κύκλος δυστυχώς ΔΕΝ τετραγωνίζεται

Με την ηθική χρεοκοπία δεδομένη, και με την πατρίδα μας να έχει αγγίξει πάτο, η υλική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Το στοίχημα σας δυστυχώς είναι η αναβολή και όχι η οριστική αποφυγή της
Ζητάτε θυσίες για να συνεχίσουμε να ζούμε σε ΚΩΜΑ καλωδιωμένοι και διασωληνωμένοι και όχι για να σηκωθούμε απ το κρεβάτι
Απ το κρεβάτι δυστυχώς ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΟΚ θα μας σηκώσει. Όπως τον τζογαδόρο μόνο ένα ΣΟΚ , όπως ένα διαζύγιο ή η απώλεια του σπιτιού του, μπορεί να τον ξυπνήσει απ το ΚΩΜΑ του, έτσι και εμάς μόνο ένα ΣΟΚ θα μας ξυπνήσει απ το δικό μας και θα μας κάνει καλύτερους. Η χρεοκοπία δεν ξέρω αν είναι το καταλληλότερο, αλλά σίγουρα είναι προτιμότερη απ το να σας δώσουμε ότι μας απέμεινε να το παίξετε στο στοίχημά σας «αντί ημών»

Τι πράγμα? Ρέστα?
Αυτή τη φορά
«δεν θα τα δούμε»
Δώσαμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: