"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΤΑΛΙΝΟΚΗΦΗΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Οι ηγέτες έχουν οσμή

Κανείς δε θα βρεθεί να εμποδίσει την απόφασή σου να μείνεις πτωχός. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η παγίδα...  


Υπάρχει ένας παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας που αφήνει χώρο για όλους.  


Θέλεις να γεμίσεις ταβέρνες και new-era καφετέριες; 


Πάρα πολύ ωραία! 500- 600Ε προβλέπεται για αυτή τη δραστηριότητα και είναι όλοι ευτυχείς. 


Ακούγεται προφανές αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι. Κάποιο ανόητο ολοκληρωτικό αφήγημα για ανώτερες εργατικές/ αριστοκρατικές τάξεις, άριες ράτσες, αληθινές θρησκείες, και θεόσταλτες φυλές έδινε τον τόνο μέχρι πρόσφατα. Ο καταμερισμός εργασίας ήταν αποτέλεσμα βίας και όχι ελευθερίας/ αριστείας.

 
Κανείς λοιπόν δε θα σε εμποδίσει και να κάνεις άλμα στην επόμενη κατηγορία, στα 5.000- 6.000Ε. Άλμα από τους καφέδες στην τεχνολογία, στην τέχνη, στην εκπαίδευση, στο design. Κι ας είσαι μια κουτσουλιά στο χάρτη.


Όμως εδώ...


 δε μυρίζει άλμα... είναι σαν να ξαναζώ το άοσμο 1981... Τότε που πολύ νέος παρακολουθούσα τα πλήθη να αλαλάζουν χωρίς να κατανοώ το λόγο η να βλέπω τον άλτη ή να με φτάνει κάτι από την αύρα του. Μόνο που σήμερα στο φόντο δεν υπάρχει η αστική ευγένεια του Ράλλη (δε θέλω 'ου'...) αλλά το χνώτο των ατσαλάκωτων κρατιστών, που περιμένουν με το δαυλί στο χέρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: