"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Παγιδευμένος ο Τραμπ με τους S-400: Κάνει πίσω, προσφέρει διέξοδο στο αδιέξοδο της Τουρκίας;

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Ήταν καταιγιστικές οι εξελίξεις προχθες το βράδυ, όταν ο παγιδευμένος πρόεδρος της Αμερικής, έσπευσε να προσφέρει ένα τελεσίγραφο-διέξοδο στο αδιέξοδο που βρέθηκε η Τουρκία, με την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, το οποίο θεωρείται ο εχθρός όλων των αμερικανικής και δυτικής κατασκευής όπλων.

 
Αρχικά, ο κ. Τραμπ ζήτησε από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικάνος από τη Νότια Καρολίνα), που τον Δεκέμβριο τον εξανάγκασε να ακυρώσει την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, να τηλεφωνήσει στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και να του ζητήσει να μην λειτουργήσουν οι S-400. Να μείνουν ανενεργοί. Αν δεχθούν οι Τούρκοι αυτή την πρόταση η Αμερική θα τους προσφέρει μία «χρυσή» εμπορική συμφωνία και το σύστημα Patriot. Αν απορρίψουν την πρόταση, οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν στη βάση του νόμου CAATSA.

 
Οι Τούρκοι δεν απάντησαν αμέσως και προφανώς μελετούν την αμερικανική πρόταση. Διότι η υποχώρησή τους θα σημαίνει το απόλυτο ρεζιλίκι του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα για να τονώσει το εθνικιστικό ακροατήριο του στο εσωτερικό της χώρας. Εκτός, βέβαια, εάν γίνουμε μάρτυρες της ίδιας γνωστής αλαζονικής συμπεριφοράς της τουρκικής ηγεσίας. Της απόρριψης, δηλαδή, κάθε συζήτησης και της επανάληψης της δήλωσης ότι οι S-400 αγοράστηκαν για να εγκατασταθούν, να ενεργοποιηθούν και προσφέρουν ασφάλεια στην Τουρκία.
 
Μετά τον κ. Γκράχαμ ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg και είπε τα ίδια: Να μην τεθούν σε λειτουργία οι S-400, και λίγο-πολύ υπονόησε ότι «θα τα βρούμε» με την Τουρκία.
 

Τα παραπάνω τα θεωρούμε υποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν θέλουν με καμία δύναμη να παραδεχθούν την ήττα τους και να απωλέσουν την Τουρκία στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σκέφτονται με ένα βλακώδη τρόπο, που θα τους δημιουργήσει περισσότερους μπελάδες, διότι οι Τούρκοι, και ειδικά ο Ερντογάν, γίνονται όλο και περισσότερο αλαζονικοί.

 
Εκλαμβάνει τις αμερικανικές υποχωρήσεις ως αδυναμία και δικιά του νίκη και επικράτηση.


Και είναι υποχώρηση της Αμερικής, διότι...


 και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο μέχρι πριν λίγες μέρες μιλούσαν για ακύρωση της αγοράς των S-400. Και το έλεγαν ακόμη και όταν άρχισε η μεταφορά τους (και η παραλαβή τους) στην Τουρκία. Ακόμα, όλοι οι σχετικοί νόμοι του Κογκρέσου απαιτούν το ίδιο: ακύρωση της αγοράς. Διαφορετικά, έλεγαν, θα ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες για τα μαχητικά F-35, κάτι που ήδη έγινε, και θα επιβληθούν οι κυρώσεις, οι οποίες καθυστερούν επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτάζει περισσότερο τα συμφέροντα της Τουρκίας, και όχι της Αμερικής, όπως κορόιδεψε προεκλογικά τον αμερικανικό λαό.

 
Ο Λευκός Οίκος του Αμερικανού επιχειρηματία δεν βαδίζει σωστά, αντίθετα πολιτεύεται λάθος σε όλα τα επίπεδα. Η συμπεριφορά του απέναντι στην Τουρκία είναι κατάπτυστη και δεν σέβεται τους νόμους του αμερικανικού κράτους. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο που είναι η Βουλή και η Γερουσία, που σώζουν την αξιοπρέπεια της αμερικανικής υπερδύναμης.

 
Προχθες το βράδυ «έβραζαν» τα γραφεία των βουλευτών και των γερουσιαστών. Ήδη εκπονήθηκε σχέδιο νόμου, που θα αντιμετωπίζει το δικαίωμα του κ. Τραμπ να μην υποβάλει κυρώσεις. Και θα υπάρχει και συνέχεια το Σεπτέμβριο διότι σύντομα το Κογκρέσο θα κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει αντίσταση στα δύο νομοθετικά σώματα στις ραδιουργίες του Ντόναλντ Τραμπ.

 
Είναι ενθαρρυντικό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες παλεύουν στην πρώτη γραμμή εναντίον των τουρκικών προκλήσεων.  


Πραγματικά, τι θα συμβεί εάν ο Ερντογάν, όπως συνηθίζει, φτύσει την Αμερική; 


Τι θα πράξει ο κ. Τραμπ, που εξελίσσεται σε ένα πολύ προβληματικό πρόεδρο; Θα κάνει και άλλες υποχωρήσεις; Ή αυτό είναι και θα ανακοινώσει τις κυρώσεις.

 
Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποκαλυπτικές των προθέσεων του. Η ώρα της αλήθειας πέρασε…


 Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα: Ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας σε αυτές τις περίεργες μεταλλάξεις του κ. Τραμπ που αντιστρατεύονται τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ; Δεν καταλαβαίνει ότι αυξάνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Αμερική; Όταν αντιμετωπίζονται οι υπόλοιποι σύμμαχοι της με απειλές και εκβιασμούς και όταν η Τουρκία, ότι και να πράξει, κερδίζει μονίμως τη συγχώρεση;

 
Το αμερικανικό διπλωματικό σώμα που ασχολείται με την Ελλάδα, δημιούργησε μία νέα ατμόσφαιρα στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Οι Έλληνες -αν και με μεγάλο δισταγμό- αρχίσαμε να εμπιστευόμαστε ξανά την Αμερική, χωρίς να ξεχνάμε το ρόλο της στην κυπριακή τραγωδία. Ήταν ένας ρόλος απαράδεκτος και ελεεινός. Η καχυποψία θα επιστρέψει, όπως και το αντιαμερικανικό κλίμα. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σ’ όλη τη Μεσόγειο. Θα είναι μία λογική αντίδραση στις παλινωδίες ενός Προέδρου που δεν σέβεται ούτε τους νόμους της δικής του χώρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: