"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Αγάπη μου... συρρίκνωσα την Ευρώπη!



Πριν καλά καλά καθίσει στη θέση της, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν θα βρεθεί στην καθόλου ευχάριστη θέση να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
Η ανάδειξη του κ. Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας φέρνει το Brexit ακόμα πιο κοντά. Και μάλιστα ενισχύει δραματικά και την πιθανότητα ενός άτακτου και σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία.  


Πολλά γράφονται και λέγονται για τις συνέπειες, τις δυσμενείς συνέπειες για τη Βρετανία. Αυτό όμως είναι πρόβλημα των Βρετανών. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση τι γίνεται; 


 Γιατί μην ξεχνάμε, όσο και αν επικοινωνιακά επιχειρείται από τις Βρυξέλλες να υπερτονισθούν οι συνέπειες για τους Βρετανούς, ο μεγάλος χαμένος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
Μία Ε.Ε. που χάνει σε ισχύ πολλαπλώς. Ιδιαίτερα σε μία συγκυρία όπου έχει να διαχειριστεί πολλαπλά μέτωπα. Τις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και τον άγνωστο Χ, τη Ρωσία... Μία Ευρωπαϊκή Ένωση που μεταξύ άλλων θα έχει απώλειες σε εδάφη, σε οικονομική ισχύ, σε αμυντικές δυνατότητες. Και οι οποίες βεβαίως δεν αντισταθμίζονται από τη διεύρυνση προς τα Ανατολικά. Που μάλλον έχει προσθέσει προβλήματα αντί να επιλύσει...
 
Σε αυτή λοιπόν την ιστορική συγκυρία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν να στηρίξουν μία υποψηφιότητα χωρίς περγαμηνές για την προεδρία της Κομισιόν.  


Για πολλούς ο συμβιβασμός στο πρόσωπο της κυρίας Φαν ντερ Λάιεν δεν ήταν μία νίκη αλλά μια ήττα. Καθώς άλλωστε για την οριακή εκλογή της χρειάστηκαν ψήφοι ακραίων ομάδων. Σε μία Ευρώπη όπου η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να βρίσκεται πολιτικά και βιολογικά στο τέλος του πολιτικού κύκλου της, που ο Γάλλος πρόεδρος έχει βρεθεί πολύ γρήγορα σε κλοιό αμφισβήτησης, που οι Βρετανοί βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι εκτός και που το ΔΝΤ...  βάζει πόδι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η φράου Ούρσουλα φαντάζει πολύ μικρό μέγεθος για να χειριστεί τις πολλαπλές ισορροπίες.
 
Μακάρι βέβαια τα πράγματα να εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά. Και η Ε. Ε. να βγει από όλα αυτά ενισχυμένη. Σε μία στιγμή που η οικονομική επιβράδυνση χτυπά δυνατά την πόρτα... Μακάρι... Ερωτηματικό σε όλα αυτά οι δύο Ίβηρες πρωθυπουργοί που στήριξαν από κοινού την υποψηφιότητα και θύμισαν σε κάποιους ότι στη χερσόνησο υπάρχουν διαφόρων ειδών "διαδρομές" στο βάθος των αιώνων. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, σχολίαζαν με σημασία...

 
Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί στις Βρυξέλλες που σε όλο αυτό το διάστημα του βρετανικού θρίλερ εξακολουθούσαν να εθελοτυφλούν. Όπως πριν το δημοψήφισμα πίστευαν -μεταξύ αυτών και η ευρωπαϊκή ηγεσία- ότι δεν μπορεί να κερδίσει το Brexit, έτσι και στη συνέχεια πίστευαν ότι θα αποφευχθεί. Και ίσως αυτή η πεποίθηση να έχει οδηγήσει και σε κακή προετοιμασία. Ακόμα και μετά τη σαρωτική εκλογή Τζόνσον έδειχναν προβληματισμένοι. Αν το εννοεί. Αν θα το κάνει. Μα ψηφίστηκε για να το κάνει...! Ας το συνειδητοποιήσουν.  Αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας ας μην χάσουν ούτε μέρα...
 
Θυμάστε την παλιά κινηματογραφική οικογενειακή κωμωδία-περιπέτεια: Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά; 


Ε, πολύ φοβάμαι ότι...


 ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ κάποια στιγμή θα γυρίσει και θα πει στη σύντροφό του: Αγάπη μου συρρίκνωσα την Ευρώπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: