"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ: «Αναστέλλουμε τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών»

Την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα.


Με την αναστολή της συμφωνίας, η Τουρκία παύει να δέχεται πίσω τους παράτυπους μετανάστες που περνούν τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ γενικά.

 

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT. 

 

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η συμφωνία επανεισδοχής που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον λειτουργική όσο η Ένωση εξακολουθεί να μην εκπληρώνει την υπόσχεσή της για ταξίδια χωρίς βίζας για τους τούρκους πολίτες.

 

«Δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Η συμφωνία επανεισδοχής και η συμφωνία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα τεθούν ταυτόχρονα σε ισχύ».


 
Η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους  μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.



O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

 

Υπενθυμίζεται πως...


 πριν από λίγες μέρες είχαν ανακοινωθεί οι κυρώσεις που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα περιλαμβάνονται: πάγωμα της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ, πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια.
 

Παράλληλα η ΕΕ τόνισε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις της θα επιβληθούν πιο αυστηρά και στοχευμένα μέτρα.


ΠΗΓΗ  LIBERAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: