"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Πλούσιοι στο πόθεν έσχες, φτωχοί… ηθικά



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει διαρκώς το φιλολαϊκό της πρόσωπο. Υπουργοί και βουλευτές βροντοφωνάζουν ότι ασκούν κοινωνική πολιτική και βοηθούν τους οικονομικά αδύναμους. Η κυβέρνηση επιδοτεί αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας -δηλαδή με αυστηρότατα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- με 80 ευρώ τον μήνα ως βοήθημα για την αποπληρωμή του ενοικίου.


ΤΗΝ ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου επιδοτείται από το κράτος με 1.000 ευρώ τον μήνα για να πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού στο οποίο διαμένει στο Κολωνάκι.  


Η απόφαση με την οποία εγκρίνεται η δαπάνη είναι καθ’ όλα νόμιμη.

 
ΣΤΟ άρθρο 25 του νόμου 4336/2015 μπήκε διάταξη σύμφωνα με την οποία καλύπτονται πλέον και τα μέλη της κυβέρνησης που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα και περιλαμβάνουν τα ετήσια ενοίκια για σπίτια και διαμερίσματα που διαμένουν ανεξαρτήτως μισθώματος, εφόσον δεν διαθέτουν ακίνητο στην Αθήνα. Τι ειρωνεία! Ο νόμος 4336/2015 είναι το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι που ακολούθησε το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο της πρώτης φοράς αριστεράς. Κι όμως την ώρα που νομοθετούσαν επώδυνα μέτρα δεν ξέχασαν να ψηφίσουν μια φωτογραφική διάταξη για να μην επιβαρύνονται με έξοδα κάποια κυβερνητικά στελέχη.

 
ΚΑΙ τι… επίδομα ενοικίου. Οχι 80 ευρώ τον μήνα που λαμβάνει η πλέμπα των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Η κ. Ράνια Αντωνοπούλου παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα. 


Αν και η διαδικασία είναι νόμιμη το ηθικό ζήτημα που εγείρεται είναι μεγάλο.

 
ΤΟ ηθικό ζήτημα, όμως, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς...



 η υπουργός Εργασίας μαζί με τον σύζυγό της, επίσης, υπουργό της κυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου έχουν ένα από τα πλέον πλούσια πόθεν έσχες του κοινοβουλίου.

 
ΣΥΜΦΩΝΑ με την τελευταία δημοσιοποιημένη δήλωσή τους, διαθέτουν χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, μετοχές και καταθέσεις στο εξωτερικό που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, έχουν στην κατοχή τους ακίνητο 110 τ.μ. στη Νέα Υόρκη που αποτιμάται άνω των 900.000 ευρώ, βίλα στη Σύρο 300 τ.μ. με πισίνα και ένα μικρό σπίτι στη Γλυφάδα 31,60 τ.μ. Τέλος, το τελευταίο δηλωθέν ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται σε 453.000 δολάρια. Καλώς διαθέτουν αυτή την τεράστια περιουσία, μακάρι και να την αυξήσουν στο μέλλον.

 
ΑΛΛΑ, όπως αποδεικνύεται, όσο πλούσιοι είναι στο πόθεν έσχες τόσο φτωχοί είναι σε ζητήματα ηθικής. 


Είναι ντροπιαστικό όταν διαθέτουν αυτή την οικονομική επιφάνεια να παίρνουν από μια χώρα που επιβάλλει επώδυνα μέτρα στους πολίτες 1.000 ευρώ τον μήνα για το ενοίκιο του σπιτιού στο οποίο διαμένουν.  


Με τη δημοσιοποίηση του «επιδόματος» σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί. Αλλά η κ. Ράνια Αντωνοπούλου και ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου δεν πρόκειται να παραιτηθούν. Δεν έχουν την ευθιξία να το κάνουν. Γιατί αν είχαν την ευθιξία δεν θα έπαιρναν 1.000 ευρώ τον μήνα από ένα χρεοκοπημένο κράτος για να μένουν τζάμπα στο σπίτι που νοικιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: