"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ (ΑΦ)ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Θέλεις να γίνεις Έλληνας;



Οι αριθμοί λένε την απόλυτη αλήθεια: Η Τουρκία θα έχει το 2050 εκατό εκατομμύρια κατοίκους και η Ελλάδα λιγότερους από δέκα εκατομμύρια. Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να έχει έναν νέο σε ηλικία πληθυσμό, ενώ η Ελλάδα θα είναι μία χώρα γερόντων.  


Θα πέσουμε ως ώριμο φρούτο αν δεν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε γενναίες πολιτικές. Χρειαζόμαστε «νέο αίμα».


Στις αρχές του περασμένου αιώνα η σχέση Ελλήνων και Τούρκων ήταν κοντά στο 7 προς 10. Από εκεί ξεκινήσαμε και προβλέπεται να φτάσουμε έπειτα από 150 χρόνια στην σχέση 1 προς 10. Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο η Τουρκία στη συνέχεια. Θα έχουμε αυτοκτονήσει μόνοι μας.


Το έχει κάνει πολλές φορές ο ελληνισμός στο παρελθόν. Έχει κατορθώσει να ενσωματώσει άλλους πληθυσμούς και με αυτό τον τρόπο να ενδυναμωθεί, για να μπορέσει να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, οι σλάβοι έφτασαν μέχρι την Πελοπόννησο και πολλά χωριά άλλαξαν ονόματα σχετικά πρόσφατα, με βασιλικά διατάγματα λίγο μετά την απελευθέρωση. Δεν ήταν όλη η Ελλάδα μία χώρα που κατοικήθηκε από απευθείας απογόνους του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Επίσης, υπήρξαν πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που στο πέρασμα του χρόνου θέλησαν και ενσωματώθηκαν στον κύριο κορμό. Για παράδειγμα, στην Θράκη υπήρχαν οι Γκαγκαούζηδες και στην Μακεδονία οι Καραμανλήδες. Γκαγκαούζηδες υπάρχουν σήμερα και στην Μολδαβία, όπου ζουν και σε μια αυτόνομη περιοχή. Τι έχουμε κάνει, αλήθεια, για να τους φέρουμε πιο κοντά μας; Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση για τους Αρβανίτες, τους Σαρακατσάνους και για άλλες κοινότητες με ιδιαίτερα εθνικά και πολιτιστικά στοιχεία. Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση.




Εκείνα τα στοιχεία που τελικά αποτέλεσαν συνδετικό κρίκο ήταν η θρησκεία και η γλώσσα. Στις μέρες μας θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματικό να στηριχτούμε περισσότερο στην ελληνική Παιδεία και λιγότερο στην θρησκεία. Η ελληνική γλώσσα θα πρέπει να είναι ο φάρος γύρω από τον οποίο θα χρειαστεί να κτίσουμε μία νέα εθνική ταυτότητα. Η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει το παραμικρό μέλλον. Η Ελλάδα των είκοσι ή των τριάντα εκατομμυρίων πολιτών είναι το μέλλον. Μία χώρα που οι κάτοικοί της θα εξακολουθούν να μιλούν την ελληνική γλώσσα, θα έχουν ως «θρησκεία» την ελληνική παράδοση και ως σημαία τους τα φιλελεύθερα ευρωπαϊκά ιδεώδη.


Πως θα συμβεί αυτό; 


Αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις των επόμενων δεκαετιών. Το γιατί το γνωρίζουμε. Το βιώνουμε καθημερινά. Μένει να βρούμε το πώς. Επειδή ακριβώς η ελληνική ταυτότητα δεν πρέπει να χαθεί.  


Δεν ξέρουμε αν είμαστε απευθείας απόγονοι του Πλάτωνα. Ξέρουμε όμως ότι...
 μιλάμε την ίδια μαγική γλώσσα και έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα την λεπτή διαφορά των λέξεων.


 Αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένας πολιτισμός χιλιάδων ετών που δεν πρέπει να χαθεί και του οποίου εμείς είμαστε θεματοφύλακες και όχι ιδιοκτήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: