"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: Μέμνησο του Βαρουφάκη



Την ιστορία του Ηροδότου για τον υπηρέτη που είχε εξουσιοδοτήσει ο βασιλιάς Δαρείος να του θυμίζει κάθε πρωί τον ρόλο που έπαιξαν οι Αθηναίοι στην πυρπόληση των Σάρδεων, την έχουμε διδαχθεί όλοι στο σχολείο.


«Μέμνησο των Αθηναίων», ψιθύριζε ο υπηρέτης κάθε πρωί στο αυτί του Δαρείου. Κι εάν η έκβαση που είχε η εκστρατεία των Περσών προς τη Δύση κάνει ορισμένους να σκεφτούν ότι το παράδειγμα ίσως και να μην είναι τόσο πετυχημένο, θα επιμείνουμε να το κρατήσουμε. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση της σύγχρονης Ελλάδας η καταστροφή έχει ήδη συμβεί και φέρει ως τίτλο τα ονόματα των αυτουργών της: Τσίπρας - Βαρουφάκης.


Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μάς φέρνει πίσω, στο καλοκαίρι του 2014. 


 Βρισκόμαστε πάλι στο επίπεδο Β3, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης μας είχε προσγειώσει στο επίπεδο Caa2. Κι εάν σήμερα αναβαθμιζόμαστε, αυτό δεν οφείλεται μόνο στις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας. Πρωτίστως οφείλεται στο κλίμα θετικών προσδοκιών που δημιουργεί η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης όταν καλεί επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα άμεσα αντί να τους εκδιώχνει στήνοντας αντάρτικα (βλ. Σκουριές) και όταν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνημένα αντί να απειλεί ότι όταν έρθει στην εξουσία «θα σκίσει τα μνημόνια».




Εχει σημασία να θυμόμαστε τον Γιάνη Βαρουφάκη.  


Προσωποποιεί το ψέμα ότι υπήρχε κι άλλος δρόμος πλην των μνημονίων. 


Προσωποποιεί τον αυταρχισμό που είχαν οι πράξεις του όταν απεργαζόταν κρυφά παράλληλα νομίσματα ή όταν δήλωνε ότι ηχογραφεί, εν αγνοία τους, τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό αλλά και τους συναδέλφους του ΥΠΟΙΚ στα Eurogroup. 


Είναι ο άνθρωπος που έκλεισε τις τράπεζες εξανεμίζοντας την αξία τους. 


Είναι αυτός που ευτέλισε την έννοια της διαπραγμάτευσης προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην αξιοπιστία της χώρας.
 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αντί να λογοδοτήσει για την καταστροφική πολιτεία του και την οδύνη που επέφερε στη χώρα με την αλαζονεία του, σήμερα γυρνάει την Ελλάδα και ανακοινώνει την ίδρυση κόμματος.


Τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν πρέπει να τον ξεχάσουμε. Κυρίως δεν πρέπει να ξεχάσουμε...


 την περιφρόνησή του στο πολίτευμα. 


Η θέση του είναι εντός της «υγειονομικής ζώνης», στο περιθώριο της πολιτικής, παρέα με τους Απριλιανούς και τη Χρυσή Αυγή. 


* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» την Παρασκευή 23/2, αρ. φύλλου 65

Δεν υπάρχουν σχόλια: