"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: «Εγώ απλώς προεδρεύω»…



Στον επόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό είναι πιθανό να συμμετάσχουν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρώην συνέταιρος της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων 1997- 2009. Όποιος έχει υποτιμήσει τον Αλέξη Τσίπρα έχει κάνει λάθος…


Ο Αλέξης πρέπει να είχε γοητευτεί από την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου περισσότερο απ’ όσο προδίδει η αντιγραφή των κινήσεων και του τρόπου ομιλίας του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Είναι πάρα πολύ πιθανό στον ελεύθερο χρόνο του ο Αλέξης να βλέπει και να ξαναβλέπει βίντεο με ομιλίες του Ανδρέα.  


Μία από τις μεγάλες ατάκες του Ανδρέα, λοιπόν,  ήταν εκείνο που είχε πει έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο: «εγώ απλώς προεδρεύω».


Τι κάνει ο Αλέξης; 


Αν πουν όλοι ναι στο προσκλητήριο και συγκεντρωθούν κάτω από το τραπέζι του Μαξίμου για να πάρουν με πειθαρχία το κοκαλάκι εξουσίας που θα τους δώσει ο Αλέξης, τότε ο πρωθυπουργός θα έχει καταφέρει να κερδίσει χρόνο.  Τουλάχιστον μέχρι η νέα του κυβέρνηση με την διευρυμένη σύνθεσή της  να αποδώσει τους καρπούς της… συναίνεσης. Μέχρι τότε  θα έχουν περάσει άλλοι έξι μήνες και θα έχουμε έτσι φτάσει στην Άνοιξη του 2017.


Δεν θα του πουν όλοι «ναι». Θα εισπράξει και μερικά «όχι». Αλλά και πάλι κέρδος θα έχει, καθώς η συζήτηση θα είναι τόσο έντονη που ο κόσμος θα έχει ξεχάσει (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν) τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Ήδη ο υπουργός Φλαμπουράρης έδωσε σχετικά δείγματα γραφής, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εξαφάνισε την πείνα από την χώρα…


Σε κάθε περίπτωση θα βρεθούν πρόθυμοι για να συμμετάσχουν στην νέα κυβέρνηση του Αλέξη. Ενός Αλέξη που  απλώς θα… προεδρεύει. Θα έχει δημιουργήσει μία Εθνική «του ΠΑΣΟΚ και άλλων προοδευτικών δυνάμεων» κι εκείνος απλά θα παρακολουθεί την απόδοση των υπουργών του και θα τους βαθμολογεί.


Στην πραγματικότητα επιχειρεί κάτι περισσότερο από μία απλή συνάθροιση παλαιοπασόκων.  

Επιχειρεί...
 μία ευρύτερη κυβέρνηση με την συμμετοχή και δεξιών πολιτικών.  


Και δεν μιλάμε, φυσικά, μόνο για τους ΑΝΕΛ. Αυτούς τους έχει έτσι ή αλλιώς.


Το πρόβλημα του Αλέξη δεν είναι η τακτική. Εκεί παίρνει άριστα με τόνο. Είναι καθηγητής στο άθλημα. Σε τέτοιο βαθμό που όταν τελειώσει ο ανασχηματισμός θα αναρωτιόμαστε όλοι ποιοι βούλιαξαν την χώρα. Ποιοι ήταν αυτοί οι άτιμοι που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρεται στις κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα ετών.


Το αληθινό πρόβλημα είναι η πραγματική κατάσταση της Οικονομίας. Με τακτικισμούς δεν έρχονται επενδύσεις και δεν αυξάνεται το ΑΕΠ. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να ανησυχούμε όλοι κι όχι μόνο ο Αλέξης. Ο Αλέξης στην  πορεία θα βρει άλλους λόγους για να ανησυχεί πιο πολύ απ’ όλους εμάς. Κι αυτό επειδή ο λογαριασμός των όσων συμβούν θα πρέπει να σταλεί σε μία διεύθυνση. Κι η διεύθυνση αυτή δεν θα είναι του Παπανδρέου. Ούτε του Κουβέλη ή του Λεβέντη. 


Θα είναι του Αλέξη, ο οποίος, εκείνη την ώρα, δεν θα μπορεί να πει «εγώ απλώς προεδρεύω»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: