"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οι Ινδιάνοι Ντακότα και ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου!



Η ​​σοφία των Ινδιάνων της φυλής Ντακότα, όπως περνάει από γενιά σε γενιά, λέει ότι όταν ανακαλύπτεις ότι ιππεύεις ένα ψόφιο άλογο, η καλύτερη στρατηγική επιλογή είναι να ξεπεζέψεις. 


Στο Διαδίκτυο γίνεται μεγάλη πλάκα με τις προτάσεις που περιπαικτικά υποτίθεται ότι κάνουν οι γκουρού της διοίκησης επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ψοφάλογου


Μερικές από τις προτάσεις αυτές των «ειδικών» ακολουθούν. Μία ανάγνωσή τους είναι εξαιρετικά διαφωτιστική, καθώς φαίνεται να υιοθετούνται σχεδόν κατά γράμμα από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό! Για παράδειγμα:



Αγόρασε ένα καινούργιο μαστίγιο. Εχουμε κατακλυσθεί με μέτρα κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής κ.λπ. Και οι δύο αυτές μάστιγες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν, όμως, να ζουν και να βασιλεύουν. Εν τω μεταξύ, ποινές, πρόστιμα, κ.λπ. καταλογίζονται και συσσωρεύονται ως ανείσπρακτες οφειλές κατά δισεκατομμύρια!



• Σύστησε μία επιτροπή για να μελετήσει το ψοφάλογο. Σας θυμίζουν τίποτα οι μελέτες της McKinsey, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, κ.ο.κ. για την ελληνική οικονομία που ζήτησε πριν από λίγα χρόνια η κυβέρνηση για να γίνουν, για να μείνουν τελικά στα αζήτητα; Σας θυμίζει τίποτα ότι υπάρχουν χιλιάδες επιτροπές που μελετούν θέματα επί παντός επιστητού, χωρίς να ασχολείται κανείς με τις λύσεις που εισηγούνται;



• Μάθε πώς ιππεύονται τα ψοφάλογα σε άλλες χώρες. Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες, με άλλα συστήματα γίνονται, συνήθως, όχι με διάθεση να εφαρμόσουμε την καλύτερη εναλλακτική, αλλά μάλλον για να δικαιολογήσουμε αυτά που γίνονται στη χώρα μας. Συγκρίνουμε τους εαυτούς μας π.χ. με τους Βορειοευρωπαίους για να υποστηρίξουμε ότι οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα δεν είναι υψηλές, ότι το μέγεθος του κράτους δεν είναι και τόσο μεγάλο! Και ξεχνάμε ότι η φορολογία εκεί είναι πολύ μεγαλύτερη και υπάρχει ανταποδοτικότητα.



• Χαμήλωσε τα αποδεκτά όρια απόδοσης, ώστε τα ψοφάλογα να μη βγαίνουν σκάρτα! Είναι σύνηθες να μειώνουμε κατά το δοκούν τη βαθμολογία για την εισαγωγή φοιτητών στα πανεπιστήμια, ή να προσαρμόζουμε τη μοριοδότηση για να κάνουμε προσλήψεις στο Δημόσιο, ή να βάζουμε στην άκρη τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για να δοθούν συντάξεις χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Οπως είπε, βέβαια, κάποτε η Μάργκαρετ Θάτσερ «το πρόβλημα με τον σοσιαλισμό είναι ότι στο τέλος τελειώνουν τα λεφτά των άλλων».



• Δημιούργησε προγράμματα κατάρτισης, ώστε να αυξηθεί η ιππευτική ικανότητα. Οι φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται στο επίπεδο της μείωσης της ανεργίας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, επιδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας κ.λπ. έχουν έννοια εάν το οικονομικό σύστημα λειτουργεί και δημιουργεί ευκαιρίες για δουλειές. Διαφορετικά, δημιουργούν φρούδες ελπίδες ή βοηθήματα με ημερομηνίες λήξεως, χωρίς να αντιμετωπίζεται η διαρθρωτική και η μακροχρόνια ανεργία. Και χιλιάδες νέοι ανακαλύπτουν ότι τα προσόντα τους αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης. Ετσι, φεύγουν για την ξενιτιά, παρά να δουλεύουν σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον με στρεβλά κίνητρα, αδήλωτη εργασία, κολλητούς, αναξιοκρατία, κ.λπ.



• Κατηγοριοποίησε το ψοφάλογο ως άλογο με περιορισμένες δυνατότητες. Και συνέχισε τις επιδοτήσεις, την προστασία από τον ανταγωνισμό, τη διόγκωση του κράτους και της απασχόλησης στο Δημόσιο, μην πειράζεις τη φοροδιαφυγή γιατί θα κλείσουν επιχειρήσεις, κ.ο.κ

.

• Παραποίησε την έκθεση του ιατροδικαστή, ώστε να αναγράφει ότι «το άλογο δεν είναι νεκρό». Τι να πει κανείς για τη βιομηχανία ζάχαρης (με οκτώ συναπτές ζημιογόνες χρήσεις!), τη βιομηχανία λιπασμάτων και άλλα προσφιλή στους πολιτικούς πεδία άσκησης πελατειακών σχέσεων! Και τι να πει κανείς για τη λυσσαλέα μάχη να μην αλλάξει τίποτα όσον αφορά τα δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και στρατηγικών κακοπληρωτών! Και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός ακινήτου! Και καμία αναδιάρθρωση επιχείρησης!



• Κάνε ευθανασία σε όλα τα άλογα, έτσι ώστε το ψοφάλογο να μη διαφέρει και πολύ από τα άλλα. Σας θυμίζει τίποτα η διαγραφή καταξιωμένων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ; Η προσπάθεια να λειτουργούν τα ιδιωτικά σχολεία όπως τα δημόσια και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί όπως η δημόσια τηλεόραση; Οτι πολλοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες πληρώνουν τους ίδιους χαμηλούς φόρους με τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα; Και όλα αυτά επειδή η αριστεία είναι ρετσινιά (αιώνιοι φοιτητές, κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων στα πανεπιστήμια, κ.ο.κ.);



• Χαρακτήρισε το ψοφάλογο ως «αλλαγή υποδείγματος» και συνέχισε να το ιππεύεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχής διαχρονικά μετονομασία των δομών του δημόσιου τομέα (σχολεία, νοσοκομεία, οργανισμοί, ιδρύματα, υπουργεία, κ.ο.κ.), χωρίς επί της ουσίας να αλλάζει τίποτα. Οπως συμβαίνει στην περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου οι χωματερές έγιναν ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και ζουν και βασιλεύουν.




• Βρες έναν πιο «έξυπνο» τρόπο για να καβαλικέψεις το ψοφάλογο. Στη δημόσια συζήτηση ακούγονται συχνά κορώνες ότι η ανταγωνιστικότητα είναι θέμα αύξησης της παραγωγικότητας και όχι, φευ, μείωσης των αμοιβών εργασίας σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι οι αποφάσεις για επενδύσεις στην ιδιωτική οικονομία λαμβάνονται στη βάση του πώς εξελίσσεται το κόστος εργασίας σε σχέση με το πόσο παραγωγικός είναι ο εργαζόμενος, που με τη σειρά του σχετίζεται με την τεχνολογία με την οποία δουλεύει. Και, βεβαίως, οι τεχνολογίες δεν εισάγονται στην παραγωγική διαδικασία μέσω κρατικών δομών έρευνας και τεχνολογίας, επιδοτήσεων, ΕΣΠΑ, κ.λπ. Ενσωματώνονται στην παραγωγή μόνο μέσω κερδοφόρων επενδύσεων.



• Πρόσλαβε εξωτερικούς συνεργάτες για να καβαλικέψουν το ψοφάλογο. Τι να πει κανείς εδώ για την προσφιλή πρακτική της αναζήτησης λύσεων στην εξωτερική τεχνική βοήθεια και τους ξένους τεχνοκράτες! Την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ! Τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες του IRS! Τους Γάλλους για τη δημόσια διοίκηση! Τους Γερμανούς της Βεστφαλίας-Ρηνανίας για τη φοροδιαφυγή! Τους Αυστριακούς για τη δικαιοσύνη! Τους Ολλανδούς για τις εξαγωγές! Ολα χωρίς αποτέλεσμα. Με την ελληνική δημόσια διοίκηση να έχει την τελευταία, και καθοριστική, βεβαίως, λέξη. Οπως λέει και μία αμερικάνικη παροιμία: «Μπορείς να φέρεις το άλογο στο ποτάμι για να δροσισθεί, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις να πιει νερό».



• Ζέψε πολλά ψοφάλογα μαζί για να αυξηθεί η ταχύτητα. Εκατοντάδες απασχολούμενοι σε κρατικές οντότητες εξακολουθούν να αρμέγουν το σύστημα. Κλασική περίπτωση η κρατική ραδιοτηλεόραση, για την οποία, ανεξαρτήτως οικονομικού αποτελέσματος, δεν ισχύουν περιορισμοί πόρων. Και τι να πει κανείς για τη διακομματική στελέχωση των υπηρεσιών της Βουλής και τη λειτουργία της ως πρυτανείο για τη δωρεάν σίτιση ημετέρων!



• Βάλε το ψοφάλογο σε μία «κοινοπραξία» και άφησε τους άλλους να το καβαλικεύουν. Αυτό θυμίζει την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα διαρθρωτικά ταμεία, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα μνημόνια, τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βγάζουν οι Ελληνες τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κ.ο.κ.



• Δώσε πρόσθετη χρηματοδότηση για να αυξηθεί η απόδοση του ψοφάλογου. Πολλοί θα θυμούνται τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, το πολυαιθυλένιο, τα σιδηροκράματα, τα εκατομμύρια των κρατικών ενισχύσεων στα ναυπηγεία, στις ΔΕΚΟ κ.λπ.! Οι περισσότεροι γνωρίζετε τις μεγάλες σπατάλες κοινοτικών πόρων, γεωργικών επιδοτήσεων κ.λπ. Ακόμη και σήμερα συντηρούνται εν ζωή επιχειρήσεις όπως ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, κ.λπ., και χρηματοδοτούνται ελλείμματα ευγενών ασφαλιστικών ταμείων με φόρους υπέρ τρίτων!



• Προώθησε το ψοφάλογο σε εποπτική θέση στην ιεραρχία. Αυτό θυμίζει την τοποθέτηση αποτυχόντων στις εκλογές πολιτευτών της κομματικής νομενκλατούρας σε θέσεις στον δημόσιο τομέα. Και συνδικαλιστών, φίλων, συντρόφων, παρατρεχάμενων κ.λ.π., να διαχειρίζονται εκατομμύρια, πολλές φορές χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις του αντικειμένου. Και πολιτικά διορισμένων δημοσιογράφων στο κανάλι της Βουλής.



Ολα αυτά είναι για γέλια και για κλάματα. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι, αφού προσπαθήσεις να εφαρμόσεις τις παραπάνω προτάσεις των «ειδικών», στο τέλος δεν έχεις άλλη επιλογή από το να κατέβεις από το ψοφάλογο! 


 Δηλαδή να εφαρμόσεις τα μνημόνια, να κάνεις τις μεταρρυθμίσεις, να φτιάξεις τη διοίκηση, να μην εμποδίζεις τους ιδιώτες να επενδύσουν, να πιάσεις τη φοροδιαφυγή, να βάλεις τέλος στη διαφθορά, να φτιάξεις τη δικαιοσύνη, και όλα τα χιλιοειπωμένα που χρειάζεται να γίνουν στη δύσμοιρη αυτή χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: