"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Aπαιτεί να δεσμεύσει για ασκήσεις το μισό Αιγαίο για ολόκληρο το έτος 2016 !!!

Να δεσμεύσουν το μισό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις ολόκληρο το 2016, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επιχείρησαν οι Τούρκοι με τρεις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν παραμονές Χριστουγέννων.  


Στην «εχθρική» ενέργεια απάντησε άμεσα η Αθήνα, ακυρώνοντας με μία ΝΟΤΑΜ όλες τις τουρκικές, σημειώνοντας ότι επικαλύπτουν περιοχές «εθνικής κυριαρχίας» και μόνη αρμόδια για την έκδοση «αγγελιών» στο FIR Αθηνών είναι η Ελλάδα.


Σε μια προσπάθεια να εγείρει θέμα συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, η Αγκυρα επιχείρησε να δεσμεύσει περιοχές στο βόρειο, στο κεντρικό και το νότιο Αρχιπέλαγος για ασκήσεις από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2016.  

Με τις ΝΟΤΑΜ Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 έβαλε στο στόχαστρο τρεις μεγάλες περιοχές. Η πρώτη εκτείνεται από τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης, περνά από το κοίτασμα του Μπάμπουρα, νότια της Θάσου, και φτάνει έως τη χερσόνησο του Αθω. Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη τη Σκύρο. Η τρίτη εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νήσου Κίναρος.


Η αντίδραση της Αθήνας ήταν να εκδώσει ΝΟΤΑΜ με την οποία επισημαίνεται ότι για το FIR Αθηνών μόνες αρμόδιες για την έκδοση ΝΟΤΑΜ είναι οι ελληνικές Αρχές, ενώ οι συντεταγμένες που έχει δώσει η Αγκυρα επικαλύπτουν και «περιοχές εθνικής κυριαρχίας». Επί της ουσίας η Ελλάδα ακυρώνει τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ, αφού, για να ισχύσουν, χρειάζεται η άδειά της. Τονίζει επίσης ότι


Oι περιοχές που προσπάθησαν να δεσμεύσουν οι Τούρκοι επηρεάζουν διεθνείς αεροδιάδρομους, καθώς και την εσωτερική εναέρια κυκλοφορία, ιδίως την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτραπεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: