"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ : Ελληνοχριστιανοί στη Συρία στόλισαν δέντρο 16 μέτρα ψηλό να το βλέπουν οι τζιχαντιστές!

Στην ελληνοχριστιανική πόλη (8.000 κάτοικοι) Χαμπάμπ ή Χαμπάτ (Khabab), στην επαρχία Νταράα στη νότια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, παρά ότι ο πόλεμος μαίνεται οι κάτοικοι αποφάσισαν να στολίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 16 μέτρων.


Η πόλη απέχει 57 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού. Οι κάτοικοι της πόλης είναι όλοι χριστιανοί και ανήκουν στη Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία.


Η Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία είναι μια Εκκλησία που γεννήθηκε στη Συρία.


Ονομάζονται Μελχίτες, που σημαίνει «βασιλικοί» – «αυτοκρατορικοί», διότι ασπάζονται το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, που ήταν η πρωτεύουσα του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους.


Οι Σύροι μονοφυσίτες χριστιανοί, που αποσχίστηκαν από την Εκκλησία Κωνσταντινούπολης το 451 μ.Χ., αποκαλούσαν «Μελχίτες» που στα συριακά σημαίνει «βασιλικοί», δηλαδή «βασιλόφρονες», όσους συμπατριώτες τους ή Ελληνορωμαίους κατοίκους της Συρίας παρέμειναν πιστοί στο αυτοκρατορικό – βασιλικό Ορθόδοξο Δόγμα και μετά την Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας.


Στην πραγματικότητα ο μονοφυσιτισμός ήταν περισσότερο μια «αίρεση» με πολιτικά κίνητρα που αποσκοπούσε στην εθνική ανεξαρτησία των λαών της Ανατολής από τη Νέα Ρώμη – Κωνσταντινούπολη.


Μονοφυσίτες είναι οι Αρμένοι, οι Αιγύπτιοι (Κόπτες), οι Αιθίοπες, οι Σύροι – Αραμαίοι, οι Ασσύριοι. Όλοι αυτοί έγιναν μονοφυσίτες ώστε να ιδρύσουν εθνικές εκκλησίες που να μην ελέγχονται από τον βασιλικό θρόνο της Πόλης. Για αυτό και όσοι παρέμειναν Ορθόδοξοι, σύμφωνα με το δόγμα της Κωνσταντινούπολης, αποκαλούνταν από τους «αιρετικούς» – σχισματικούς «βασιλόφρονες».


Με τον καιρό και μετά την κατάκτηση της Συρίας από τους Άραβες, οι Ορθόδοξοι έπαψαν να αποκαλούνται «Μελχίτες» και κυριάρχησε να τους λένε «Ρουμ», δηλαδή Ρωμηούς, δηλαδή Ρωμαίους. Υπόψη ότι και οι μονοφυσίτες, αν και αναγνωρίζουν μόνο τις τρεις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους, επίσης αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι. Είναι η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι άλλη από την Ελληνορθόδοξη (εκεί τη λένε Ρωμαϊκή – Ρωμαίηκη) Εκκλησία που υπάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Μελχίτες, λοιπόν, γιατί είναι σύμφωνοι με το δόγμα της Κωνσταντινούπολης.


Γιατί και Ελληνική; 

Η επίσημη απάντηση που δίδεται είναι ότι η εν λόγω Εκκλησία λέγεται και ελληνική επειδή λειτουργεί στα Ελληνικά και όχι στα Συριακά. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, διότι σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν και στα αραβικά. (Να εξηγήσουμε ότι άλλα είναι τα αραβικά από τα Συριακά, τα Συριακά είναι η Αραμαϊκή Γλώσσα που διατηρούν οι μονοφυσίτες).


Η συγκεκριμένη Εκκλησία λέγεται και Ελληνική επειδή το ποίμνιό της αποτελείται από απογόνους Ελλήνων και Ελληνορωμαίων αποίκων της Συρίας από την αρχαιότητα.


Βεβαίως η Μελχίτικη Εκκλησία στα αραβικά λέγεται Kanīsat ar-Rūm al-Malakiyyīn al-Kāṯūlīk, η λέξη Rūm σημαίνει ρωμαϊκή (βυζαντινή), αλλά οι ίδιοι σκοπίμως στα αγγλικά μεταφράζουν το ρωμηός σε Έλληνας (το όνομα Έλληνας στα αραβικά είναι «γιουνάν», δηλαδή Ίωνας) γιατί θέλουν να τονίσουν ότι έχουν ελληνική και ελληνορωμαϊκή καταγωγή, δεν είναι Σύροι Αραμαίοι ή Ασσύριοι όπως οι μονοφυσίτες, ούτε Άραβες φυσικά.


Λέγεται και Καθολική, διότι αυτοί οι Ορθόδοξοι Έλληνες είναι ουνίτες (ενωτικοί), δηλαδή αναγνωρίζουν ως προκαθήμενό τους τον Πάπα της Ρώμης και όχι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ενώ διατηρούν πλήρως το λειτουργικό και το δόγμα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Οι συγκεκριμένοι χριστιανοί πέρασαν στην πλευρά της Ρώμης το 1729, σχετικά πρόσφατα δηλαδή, εξαιτίας της κόντρας μεταξύ του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία του Γ΄ και του πατριάρχη Αντιόχειας Κύριλλου ΣΤ΄.


Ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης δεν αναγνώρισε την ενθρόνιση του Κύριλλου στην Αντιόχεια και ξέσπασε μεταξύ τους πόλεμος που έγινε σχίσμα. Η Κωνσταντινούπολη έστειλε άλλον ιερέα να καθίσει στον θρόνο της Αντιόχειας και ο Κύριλλος κυνηγημένος ακόμα και από τον Σουλτάνο, που με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχαν κοινή γραμμή, κατέφυγε στον Πάπα Βενέδικτο τον XIII, ο οποίος και τον αναγνώρισε στον θρόνο του, με τον όρο να προσχωρήσει στους ενωτικούς (ουνίτες).


Το ποίμνιο που ακολούθησε τον Κύριλλο στο σχίσμα του 1724 και ενώθηκε με τη Ρώμη το 1729 είναι η σημερινή Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία, την οποία βεβαίως στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα αγνοεί ακόμα και την ύπαρξή της.


Η συγκεκριμένη Εκκλησία, που υπάγεται στη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έχει παγκοσμίως 1.614.604 πιστούς, σε σύνολο 18.775.421 ενωτικών Ορθοδόξων σε όλο τον πλανήτη.


Εάν αναλογιστούμε ότι οι Μελχίτες Έλληνες Καθολικοί είναι απόγονοι εάν όχι ελληνικών σίγουρα ελληνόφωνων πληθυσμών της Μέσης Ανατολής, μιλάμε για 1.614.604 εν δυνάμει -εάν όχι κανονικούς- Έλληνες με τους οποίους δεν ασχολείται κανείς στη χώρα μας. Βεβαίως στην Ελλάδα δεν ασχολούνται με τους ντόπιους Έλληνες, θα ασχολούνται και με τους «χαμένους» από το 1724; Αυτά είναι λεπτομέρειες... για το εσωστρεφές και αυτοκανιβαλιζόμενο κρατίδιο μας που έχει το θράσος να αυτοπροσδιορίζεται ως «ελληνικό».


Αυτοί λοιπόν οι... αγνοούμενοι Έλληνες από το 1724, παρά τον πόλεμο που μαίνεται γύρω τους, αποφάσισαν να στολίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 16 μέτρων, το στόλισαν με λαμπάκια και στην κορυφή του έβαλαν ένα τεράστιο φωτεινό αστέρι, για να το βλέπουν οι τζιχαντιστές από μακριά.
 

Υ.Γ. Στο ερώτημα εάν οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε και Ελληνικά, η απάντηση είναι ότι Ελληνικά μιλάνε οι ιερείς τους. Οι ίδιοι στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι πλέον αραβόφωνοι. Αλλά για αυτό δεν ευθύνονται αυτοί οι ξεχασμένοι Έλληνες...


Δεν υπάρχουν σχόλια: