"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: «Φετβάς» της ISIS επιτρέπει να αφαιρεθούν όργανα από ζωντανό «άπιστο» αιχμάλωτο για να σωθεί η ζωή μουσουλμάνου. ,

Στις καταγγελίες ιρακινών διπλωματών στον ΟΗΕ πως οι τζιχαντιστές ενδέχεται να κάνουν και παράνομο εμπόριο οργάνων έρχεται να προστεθεί έγγραφο «θρησκευτικής οδηγίας», το οποίο φέρεται να βρέθηκε κατά τη διάρκεια εφόδου στην ανατολική Συρία και να δικαιολογεί την αφαίρεση οργάνων από «απίστους» για να σωθεί η ζωή μουσουλμάνου.
Γνώση του εγγράφου, του «φετβά 68», επικαλείται το Reuters. Το έγγραφο φέρεται να βρέθηκε σε έφοδο τον προηγούμενο Μάιο σε σημείο της ανατολικής Συρίας και το βρετανικό πρακτορείο επικαλείται γνώση του μέσω των αμερικανικών υπηρεσιών -σημειώνοντας πως δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ανεξάρτητα τη γνησιότητά του.

Στο έγγραφο, που έχει χαρακτήρα θρησκευτικής οδηγίας, αναφέρεται πως επιτρέπεται να αφαιρεθούν όργανα από ζωντανό αιχμάλωτο «αποστάτη», ακόμη κι αν η αφαίρεσή τους προκαλέσει το θάνατό του.

Για την ISIS, ο όρος «αποστάτης» είναι ευρύτατος και ουσιαστικά μπορεί να σημαίνει οποιονδήποτε δεν ακολουθεί το «Ισλαμικό Κράτος» (ακόμη δηλαδή και σουνίτες μουσουλμάνους).

Συντάκτης του εγγράφου είναι η «Επιτροπή Φετβάδων του Ισλαμικού Κράτους», ομάδα εντός της ISIS που υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, είχε καταγγείλει πως: 


H ISIS διακινεί ανθρώπινα όργανα με στόχο τη χρηματοδότησή της. Το Φεβρουάριο, ο Αλχακίμ είχε καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ερευνήσει τους θανάτους 12 γιατρών που είχαν πιαστεί στη Μοσούλη μετά την κατάληψή της από την ISIS και φέρονταν να εκτελέστηκαν επειδή αρνήθηκαν να αφαιρέσουν όργανα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: