"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τί πρέπει να γνωρίζετε αν βρεθείτε για διακοπές στο χρεοκοπημένο τσίρκο των τσαμπουκαλεμένων γραφικών την ώρα που θα βαρέσει φαλιμέντο !!! - Οδηγίες προς βρετανούς τουρίστες από την Telegrath - (Should holidaymakers to Greece be worried about a Grexit?)


Θα συμβεί το Grexit;
Το δραματικό παιχνίδι μικροπολιτικής για το ελληνικό χρέος, τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα διάσωσης σέρνεται εδώ και μήνες, ωστόσο πάντως  φαίνεται ότι φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού. Ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας καθώς η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μεγάλες δόσεις και δεν φαίνεται να έχει τα χρήματα για να το κάνει. Καμία πλευρά δεν θέλει ένα Grexit, αλλά και καμία πλευρά δεν φαίνεται να θέλει να υποχωρήσει.

Τι μπορεί να συμβεί;
Στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μία μεγάλη δόση και ακολουθούν και άλλες μέσα στον μήνα, αναφέρει η εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει θέματα, αλλά μία χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, τότε η ελληνική κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Τι θα επακολουθήσει; 
Ενδεχόμενο Grexit θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση των τραπεζών, εισαγωγή νέου νομίσματος και ελέγχους για να μην μπορούν οι πολίτες να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό. Θα επικρατήσει μεγάλη αναταραχή, αλλά η αλλαγή νομίσματος δεν θα είναι άμεση. Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να καθιερωθεί η νέα δραχμή και, σε αυτήν την περίοδο, το ευρώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα.

Τι επίδραση θα έχει στους τουρίστες;
Το πιθανό πρόβλημα για τους τουρίστες θα είναι ότι ακόμη και αν μπορούν να πληρώνουν με ευρώ, μια ξαφνική νομισματική κρίση, ενώ θα βρίσκονται στην Ελλάδα ή πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους εκεί, θα κάνει τη ζωή τους πιο πολύπλοκη. Μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τις αναλήψεις χρημάτων από τα ΑΤΜ. Επομένως, μια καλή ιδέα θα ήταν να έχουν οι τουρίστες μαζί τους αρκετά μετρητά για τις άμεσες ανάγκες τους και να χρησιμοποιούν τα χρηματοκιβώτια των ξενοδοχείων σαν τράπεζα. Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων ενδέχεται να περιορίσουν το όριο των χρημάτων που θα μπορούν να βγάλουν εκτός Ελλάδας, αλλά λογικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλώνεις πόσα χρήματα φέρνεις στη χώρα, έτσι ώστε να μπορείς να τα πάρεις φεύγοντας.

Θα λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες;
H Visa επιβεβαιώνει ότι αλλάζει τακτικά, προσθέτει ή διαγράφει, νομίσματα από το σύστημά της. Όταν μια χώρα φύγει από ένα νόμισμα, το σύστημα πληρωμών συνεχίζει να λειτουργεί ενώ προστίθεται το νέο νόμισμα.
"Μολονότι υπάρχουν κάποια θέματα που είναι εκτός του ελέγχου της Visa, συνεργαζόμαστε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλίσουμε τη γρήγορη μετάβαση στο νέο νόμισμα, με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση για τους καταναλωτές και τα καταστήματα", δηλώνει εκπρόσωπός της. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία που να μη θέλουν τις κάρτες, ακόμη και αν εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Θα είναι οι διακοπές πιο φτηνές;
Ενδεχόμενο Grexit, σίγουρα, θα κάνει τις διακοπές στην Ελλάδα πιο φτηνές στο μέλλον, αλλά όχι φέτος το καλοκαίρι, καθώς τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα τουριστικά καταστήματα είναι πολύ πιθανό να θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα με ευρώ.

Θα ήταν καλό να αργήσει κάποιος να κάνει κράτηση;
Η νευρικότητα γύρω από την οικονομική κατάσταση έχει όντως βάλει «φρένο» στις κρατήσεις για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη κάποια καλά πακέτα για όσους το αποφασίσουν αργά. Καλό είναι να κλείσει κανείς ένα πακέτο μέσω tour operator και όχι να ταξιδέψει μόνος του στην Ελλάδα,αφού, όπως λέει, οι tour operator έχουν τη νομική υποχρέωση να φροντίσουν για την ασφάλεια και την άνεση των πελατών τους, αν προκύψουν προβλήματα. Η TUI  ενημέρωσε μάλιστα πως έχει έτοιμα σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Υπάρχουν κίνδυνοι αναταραχών;
Είναι πιθανό να υπάρξουν διαδηλώσεις στην Αθήνα και μια πιθανή αναταραχή σε περίπτωση Grexit. Πάντως, οι Βρετανοί τουρίστες είναι απίθανο να αποτελέσουν στόχο και οι περισσότεροι τουρίστες πηγαίνουν στα νησιά όπου η πολιτική κατάσταση είναι πολύ πιο σταθερή και ο τοπικός πληθυσμός αντιλαμβάνεται ότι εξαρτάται οικονομικά από τον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: