"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Μέγας αντίπαλος ο χρόνος, μέγας εχθρός τα «μονομερή μέτρα» για τους τσαμπουκαλεμένους γραφικούς. Οι δανειστές επιμένουν να τους καθήσουν στην καρέκλα του μπαρμέρη να ξουρίσουν το μουστάκι !!!



Με μέγα αντίπαλο το χρόνο, καθώς η δυσκολία να «περάσει» νέα παράταση σε αυστριακό, φινλανδικό και άλλα κοινοβούλια φέρεται να είναι μεγάλο, αλλά με και  μέγα κυβερνητικό «εχθρό» τα «μονομερή μέτρα» που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, κορυφώνεται η διαπραγμάτευση, εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων εντός και εκτός Ελλάδος περί σύγκλισης.



Με το τέλος Ιουνίου να ζυγώνει, η κυβέρνηση πιέζεται να συμφωνήσει σε μέτρα που απαιτούν  αύξηση εσόδων ΦΠΑ 1,8 δις ευρώ και «λήθη» σε πολλές από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.



Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επικεντρώνουν την πίεση στην αρχική τους απαίτηση για «σύγκλιση» σε: 


Πρωτογενές πλεόνασμα περί το 1-1,5% φέτος, που απαιτεί μέτρα τουλάχιστο 3-4 δις ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ΦΠΑ με παρεμβάσεις που προς το παρόν υπολογίζεται ότι θα  φέρουν επιπλέον έσοδα 1 δις ευρώ αλλά οι δανειστές απαιτούν 1,8 δις ευρώ.  



Μονομερή μέτρα

Ωστόσο, για να κλείσει το «κενό» χωρίς βροχή νέων φόρων, η Ελλάδα πρέπει να κάνει πίσω στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Η πιο μεγάλη ενόχληση των δανειστών είναι η υπαναχώρηση σε παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Και παραθέτουν μεταξύ άλλων:



- Την αναβολή/κατάργηση της μηδενικής ρήτρας στις επικουρικές και την αποφυγή δεσμεύσεων για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού που μπορεί να φέρουν περικοπές συντάξεων.



- Την 13η σύνταξη



- Την επαναπρόσληψη απολυθέντων και την άρση των δεσμεύσεων για παρεμβάσεις στο δημόσιο



- Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.



- Την αλλαγή πλαισίου στις ιδιωτικοποιήσεις.



Η «διευκόλυνση» που προανήγγειλε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, είναι να υπάρξει μία συμφωνία για όλα αλλά «γενική» πρώτα και  οι λεπτομέρειες να έρθουν αργότερα.  Μία συμφωνία που, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα.



Ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ περιόρισε τις προσδοκίες λέγοντας πως  οι "θετικές ανακοινώσεις" της ελληνικής κυβέρνησης "δεν αντανακλούν πλήρως" την πρόοδο των συνομιλιών της Αθήνας με τους πιστωτές της.  Δήλωσε πως "το πρόγραμμα παρατάθηκε έως το τέλος Ιουνίου. Εάν δεν υπάρξει κάτι άλλο, εκπνέει τότε. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε τεχνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα εκπνέει στο τέλος Ιουνίου"…


Σε επίπεδο BG oι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σύμφωνα με πληροφορίες και αύριο και περιλαμβάνουν  τα πρωτογενή πλεονάσματα,  το εργασιακό,  τις ιδιωτικοποιήσεις,  τα κόκκινα δάνεια και  τις απελευθερώσεις αγορών, και το ασφαλιστικό με διαφορές σε όλα τα πεδία.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν πάντως, ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις τα μέτωπα «κλείνουν» μαζί. Και έως τότε, παραμένουν ανοικτά, με τις πιέσεις να κορυφώνονται και από τις δύο πλευρές

Δεν υπάρχουν σχόλια: