"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Νέα δεδομένα στα Σκόπια

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ...

Η βόρεια γειτονιά μας αρχίζει να σείεται και πάλι. Προσεισμικές δονήσεις καταγράφονται με αυξανόμενη συχνότητα και κλιμακούμενη ένταση σε όλο το τόξο και οι φόβοι ενός νέου βαλκανικού σεισμού εντείνονται. Η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ ενόπλων Αλβανών και ειδικών δυνάμεων της σλαβομακεδονικής αστυνομίας πριν από λίγες ημέρες στο Κουμάνοβο, με τους 22 νεκρούς και τους 37 τραυματίες, προσέθεσε λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει στις διεθνοτικές σχέσεις στη FYROM.
 

Οσο και αν επιχειρείται από σχεδόν παντού να υποβαθμιστεί το αιματηρό επεισόδιο στο επίπεδο του οργανωμένου εγκλήματος ή ακόμα και σε προβοκάτσια του Γκρούεφσκι, από το μυαλό κανενός δεν βγαίνει ότι κάτι πιο σοβαρό μπορεί να κρύβεται πίσω από το αιματοκύλισμα. Το ενδεχόμενο να ενεπλάκησαν στη σύγκρουση ομάδες ακραίων ένοπλων Αλβανών με εθνικιστικά κίνητρα -βλέπε «Μεγάλη Αλβανία»- δεν έχει καθόλου αποκλειστεί. Απεναντίας, ντόπιοι και ξένοι στα Σκόπια σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ομολογούν τέτοιους φόβους και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν θέμα χρόνου το επόμενο χτύπημα.
 

Τα γεγονότα στο Κουμάνοβο αναμένεται να επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, με τον μέχρι πρότινος παντοδύναμο πρωθυπουργό Γκρούεφσκι να θεωρείται περίπου «τελειωμένος» για τον διεθνή παράγοντα. Η ανοχή των Δυτικών στον αυταρχισμό, τη διεφθαρμένη εξουσία του και τον υπέρμετρο εθνικισμό του δείχνει να έχει εξαντληθεί. Μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές από τις μυστικές υπηρεσίες του και τον διχασμό της κοινωνίας, η απομάκρυνσή του από την εξουσία θεωρείται θέμα χρόνου.
 

Ο Γκρούεφσκι θεωρείται, πλέον, ένας επικίνδυνος ηγέτης σε μια εύφλεκτη περιοχή, ο οποίος πρέπει να φύγει προτού πυροδοτήσει εθνοτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας του, οι οποίες μπορεί να διαχυθούν στα ευρύτερα Βαλκάνια. 


Ηδη η Βουλγαρία, με το πρόσχημα της προστασίας σε περίπτωση ανεξέλεγκτων καταστάσεων στα Σκόπια των 90.000 υπηκόων της ΠΓΔΜ τους οποίους η Σόφια έχει εφοδιάσει με βουλγαρικά διαβατήρια, μετακίνησε ισχυρά στρατεύματα στα σύνορά της με τη FYROM και ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αξιώνει από τον Γκρούεφσκι να παραιτηθεί.
 
Καθώς λοιπόν όλα δείχνουν ότι τα Σκόπια αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οδεύουν στη μετά Γκρούεφσκι εποχή, αναρωτιέται κανείς: 


Eάν εμείς ως άμεσα ενδιαφερόμενοι είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια νέα πολιτική πραγματικότητα. 


Μέχρι τώρα, μας έχει βολέψει μια χαρά η αδιαλλαξία του στο θέμα της ονομασίας. Τι θα γίνουμε όμως χωρίς τον «βάρβαρο» Γκρούεφσκι;
 
Με άλλα λόγια, τι θα κάνουμε εάν μια μετριοπαθής κυβέρνηση στα Σκόπια βάλει νερό στο κρασί της ώστε να της ανοίξουν οι Δυτικοί τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.;  


Εχουμε στρατηγική για μια τέτοια εξέλιξη ή θα βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: