"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Toύρκεψαν και τον Ομηρο οι πασάδες

Ποιητή της Ανατολίας έχρισαν τον Ομηρο οι Τούρκοι Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το δελτίο Τύπου της μουσικοχορευτικής παράστασης της τουρκικής ομάδας «Fire of Anatolia», με θέμα την Τροία, στο ετήσιο φεστιβάλ «Spring of Culture» στο Μπαχρέιν, που περιγράφει τον Έλληνα ποιητή Όμηρο, ως Τούρκο, που γεννήθηκε στη Σμύρνη.


Μάλιστα, το δελτίου Τύπου της συγκεκριμένης ομάδας αναφέρει:

«Ο δυτικός πολιτισμός χρωστά την πολιτιστική του κληρονομιά στο Μύθο της Τροίας. Αυτή η ιστορία, που συνέβη πιθανότατα το 1180 π.Χ., παρέμεινε στη μνήμη της ανθρωπότητας από έναν ποιητή της Ανατολίας. Η ιστορία, που έγραψε ο Όμηρος, που γεννήθηκε στη Σμύρνη, στα αθάνατα βιβλία του Ιλιάδα και Οδύσσεια, θεωρείται πλέον μία από τις πιο γνωστές συνθέσεις του κόσμου. Ως τέτοια, κατέχει μια σημαντική θέση ανάμεσα στα ιερά βιβλία ενώ μετατράπηκε σε μια μυστηριώδη περιπέτεια που έχει εξάψει την περιέργεια των ιστορικών όλου του κόσμου».

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του ετήσιου φεστιβάλ στο Μπαχρέιν «Spring of Culture» με τους Έλληνες λάτρεις της ιστορίας να γράφουν αρνητικά σχόλια στη σελίδα του οργανισμού στο Facebook σχετικά με τον τόπο καταγωγής του Όμηρου.

«Συγκριτικά με την καταγωγή του Ομήρου, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κόσμος στην εποχή του δεν ήταν αυτός που γνωρίζουμε σήμερα. Ο Όμηρος αναγνωρίζεται διεθνώς ως Έλληνας ποιητής. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να κλέβει την ελληνική ιστορία και να τη χρησιμοποιεί ως δική της. Και τα δελτία Τύπου που ξεχνούν να αναφέρουν σε οποιοδήποτε σημείο πως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια είναι ελληνικά έπη είναι το λιγότερο άσχημα» γράφει ένας χρήστης.

Ένας άλλος προσθέτει: 

«Είναι αστείο το πόσο εύκολα οι Άραβες αναστατώνονται όταν κάποιος παρερμηνεύει τον πολιτισμό τους, αλλά δεν έχετε κανένα πρόβλημα να κατασκευάζεται την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων χωρών. Ο Όμηρος είναι Έλληνας, όχι Τούρκος, αυτό είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο γεγονός, ανεξάρτητα από το πώς θέλετε να το απεικονίσετε. Το καλύτερο όνομα για το φεστιβάλ σας θα ήταν το Άνοιξη Προπαγάνδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: